קווים להבניית מרחב בקרב חברות נוודים-רועים – סכמה מטריאליסטית אידיאלית

יובל קרפלוס

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

 karplusy@bgu.ac.il

 

     בעבר כמו גם היום קיים בספרות האקדמית דיון ער העוסק בהיבטים רבים ומגוונים של חברות נוודים-רועים. בחינה מעמיקה של דיון זה מגלה את העושר הרב הקיים במחקרים ממוקדי אוכלוסייה לצד מחקרים השוואתיים שעניינם הקשר בין מערכות אקולוגיות והתנהגות נוודים-רועים, תמורות חברתיות, פיתוח כלכלי, והשפעתן של מדינות לאום על אורחות חיים נוודיות מסורתיות. יחד עם זאת נראה כי טרם הוצג בספרות מודל כללי המתייחס להמשגת הבניית מרחבם של נוודים-רועים.

     הרצאה זו תנסה לשרטט קווים מנחים למודל הבניית מרחבם של נוודים-רועים המבוסס על איתור והבלטת מאפיינים חוזרים בעלי זיקה למרחביותם החברתית במקומות שונים בעולם כפי שעולים ממחקרים גיאוגרפיים, אתנוגרפיים ואתנוארכיאולוגיים. גיבוש סכמה "אידיאלית" לתיאור המרחביות החברתית של נוודים-רועים נשענת בשלב ראשון על המסורת המטריאליסטית המדגישה את תפקידה המרכזי של אסטרטגיית הקיום, דהיינו רעייה אקסטנסיבית הכוללת יחסי גומלין בין שלושה אלמנטים בסיסיים: עדרים, בני-אדם ומרעה. אסטרטגיית הקיום מהווה את המצע לפיתוח גישת הייצור שמשמעותה חלוקת ההון היצרני בין הפרט והקהילה ובמקרה הנוודים-רועים הכוונה לנוהגי 'שיתוף אגרארי'. גישת ייצור זו מעצבת בתורה את המבנה החברתי המרובד הכולל את יחידת משק הבית, את הקבוצה השיתופית ואת השבט.

     בשלב השני הבחינה המטריאליסטית מתורגמת לממדי הטריאלקטיקה החברתית מרחבית של הנרי לפבר ומוצגת כמודל הכולל את ההקשרים שבין המרחב הפיזי, המרחב המנטאלי והמרחב החברתי אצל חברות נוודים-רועים. במילים אחרות ניתן לראות זיקה בין אסטרטגיית הקיום ושרידי החתימה המרחבית הנמוכה באתרי חניית מרעה עונתיים, בין גישת הייצור ונוהגי טריטוריאליות לניהול משאבים שיתופיים ובין שני ממדים אלו ותחושת החיברות למקום ולמרחב.

    יש לציין כי כל ניסיון לפיתוח מודל אחיד לתיאור חברות נוודים-רועים שלא כל שכן תיאור הבניית מרחבם נידון מלכתחילה לביקורת מאחר ואסטרטגיית הקיום שלהן תלויה במענים למגוון רחב של משתנים הן בסביבתן הפיזית והן בסביבתן החברתית. יחד עם זאת, דווקא מאחר והבניית המרחב היא תהליך דינאמי יש ראשית לאפיין לה נקודת מוצא ממנה ניתן להתחקות אחר המסלול הייחודי אותו אימצה החברה הנחקרת. תשתית לנקודת מוצא זו מתקבלת על ידי הצגת מספר מאפיינים בעלי מכנה משותף אצל חברות נוודים-רועים המובילים לפיתוח סכמה אידיאלית "נטורליסטית" של הבניית המרחב.