הצעירים המשכילים והעיר

דפנה דואק

המחלקה לגיאוגרפיה, האוניברסיטה העברית בירושלים

dueks@012.net.il

 

סמל רב עוצמה שהתפתח בשנים האחרונות הוא של הדמות הצעיר/ה, המשכיל/ה ולרוב, הרווק/ה המתגוררת בעיר. תופעה זו נפוצה בספרות ובסדרות הטלוויזיה כגון 'יומנה של בריג'יט ג'ונס', 'אלי מקביל', 'חברים', 'סקס והעיר הגדולה' והיא מרתקת את צופיה באורח החיים של זן חדש, בני עשרים/שלושים ומשהו, הנראים כמרוכזים יותר בקריירה שלהם על פני ההתייצבות (settling down). לא בכדי, הטביע בדצמבר 2001 מגזין הEconomist את המושג 'כלכלת ברידג'יט ג'ונס', המשקפת את חשיבותם של  הצעירים המשכילים בהתעוררות ערים ברחבי ארה"ב ואירופה.

לא פלא אם כך למצוא כי התופעה לא פסחה את עולם המחקר וכי התפתחו תיאוריות שונות הבודקות את יחסי הגומלין בין הצעירים לעיר.

יש הטוענים, כפרופ' ריצ'ארד פלורידה מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון כי הצעירים המשכילים (בני 25-34, רווקים, ניידים) מהווים מרכיב חיוני באקלים האנושי בעיר, שהוא לטענתו הגורם המרכזי ליצירתיות העירונית. הצעירים המשכילים, באורח חייהם ובהרגליהם, מחזקים תופעות עירוניות כגון החייאת מרכז העיר, ג'נטריפיקציה, תרבות וחיי לילה ובכך תורמים למעשה לצמיחת הכלכלה העירונית. מסיבה זו, מחוייבות הערים להשקיע מאמצים בשדרוג רמתן התרבותית והיצירתית, במטרה לסייע במשיכת האוכלוסייה הצעירה. אחרים, כג'ואל קוטקין לדוגמא טוענים כי השקעה בערוצים אלו, ובעיקר בערים החוות נטישת אוכלוסייה של צעירים משכילים, מסכנת אותן עוד יותר. קוטקין גורס כי רוב רובם של הצעירים המשכילים עזב את העיר, בעקבות מפעלי ההייטק, לטובת הפרברים. אי לכך, על הערים להשקיע מאמציהן בהשארת המעמד הבינוני בעיר, באמצעות השקעה בערוצים המסורתיים, כגון חינוך ותעסוקה.

המחקר אותו אציג טוען לקיומו של קשר הדוק, דו-כיווני, בין הצעירים המשכילים לעיר. הזנת הקשר, בעיקר בצד הצעירים, עשוי להזרים דינמיקה חיובית, דו כיוונית, המעלה את רכיבי הערך המוסף של העיר.  

שאלות המחקר המרכזיות ייסובו סביב הקשרים החד כיווניים בין העיר  והצעירים: השפעת העיר על הצעירים המשכילים; השפעת הצעירים המשכילים על העיר ולבסוף אדון באסטרטגיות למשיכת צעירים שננקטות בערים.

המקרה שייבחן יתמקד בירושלים, בצעירים שבתוכה ובהזדמנויות שהם מציעים לעיר.

 

רשימת מקורות

 

ý       Florida, R. The Rise of the Creative Class ,New York, 2002.

ý       Price, P. “Community: Next Generation Civic Groups: Community Involvement in a Post-Rotary Club Era”, The Next American City, issue 7: Kids&Cities, January 2005. http://www.americancity.org/article.php?id_article=102

ý       Putnam, R. Bowling Alone, New York, 2000.

ý       Kotkin, J. “Uncool Cities”, Prospect Magazine, October 2005. (www.joelkotkin.com)  

ý       עיתונות מקומית – 'כל העיר', 'כל הזמן'.

ý        עיתונות ארצית : עיתון הארץ  www.haaretz.co.il; ידיעות אחרונות www.ynet.co.il

מעריב www.nrg.co.il ; The Jerusalem Post: www.Jpost.com

ý       נתוני בחירות לרשות המקומית: http://www.jerusalem.muni.il/jer_main/f1_main.asp?lng=1

ý       דו"ח תכנית מתאר מקומית ירושלים 2000: דו"ח מס' 4: התכנית המוצעת ועיקרי מדיניות התכנון http://www.jerusalem.muni.il/jer_main/f1_main.asp?lng=1

ý       ועדת ירושלים - מסמך המלצות מדיניות לירושלים רבתי, המועצה הציונית בישראל, פברואר 2006.

ý       שנתון סטטיסטי של ירושלים: www.jiis.org.il

ý       אתר הרשות לפיתוח ירושלים: www.jda.gov.il

ý       קמחי, י., חושן, מ., אסף-שפירא, י. ירושלים כמרכיב בביטחונה הלאומי של ישראל – נייר עמדה, מוגש לכנס הרצליה השישי, ינואר 2006.

ý       פורום 'רוח חדשה': www.new-spirit.org.il

ý       אתר 'ירושלים תצליח': http://www.barkat.org.il

ý       אתר 'סטארט אפ ירושלים'http://www.startupjerusalem.org/

ý       סקר כוח אדם 2003, פרסום מס' 1244. ירושלים, סיוון, יוני 2005.

ý       תכנית אסטרטגית של עיריית תל אביב-יפו http://www.tel-aviv.gov.il/Hebrew/Strategic/Index.asp