מודל ריאליסטי לבחינת התבדלות ערבים ביפו                                                                                         רוית גולדהבר

המחלקה לגיאוגרפיה ותכנון סביבתי, אוניברסיטת בן-גוריון

gravit @bgu.ac.il

 

  המחקר הנוכחי מבקש להציג מודל ריאליסטי ככלי מתודולוגי לבחינת התבדלות מרחבית של ערבים ביפו ולהציג את יתרונות השימוש בו. מודל כזה מבוסס על פרשנות של דיאלוגים בין הוויות חברתיות שונות והבנת המבנה הפנימי של תופעות ואת המכניזמים המאפשרים גיבוש הוויות אלה.

ההתבדלות המרחבית של ערבים ביפו נמשכת מזה חמישים השנה האחרונות למרות שבמהלכן נחשפו הערבים לחברה הישראלית בתחומי שוק העבודה, במערכת הפוליטית העירונית ובמרחב העירוני כולו. למרות שהחיים יוצרים מפגשים בחיי היומיום עם החברה הישראלית בכל המרחב היהודי, רובם מתגוררים בסביבה ערבית הומוגנית, מכונסים ומבודדים חברתית בתוך הקבוצה הערבית וחווים קיטוב בין המרחב הביתי בעל הזהות הערבית למרחבים האחרים הנתפסים כזרים. ההתבדלות המרחבית של הערבים היא חלק מבחירה וולונטרית להתגורר בקרב הקהילה ומוסדותיה ולתקשר בעיקר עם חבריה אולם פעמים רבות היא ביטוי לתהליך כפוי המוכתב מלמעלה, רשמי או מסווה.

החברה הישראלית שהתמסדה כדמוקרטיה אתנית או לחילופין כאתנוקרטיה מכתיבה סדר יום ציבורי שמתבטא בעיצוב הטריטוריה ובניכוסה לעם היהודי ובעיצוב קוד של זהות ותרבות הגמונים לחברי המדינה. סדר יום כזה משפיע בין היתר על יחסי יהודים-ערבים וגורם להדרתם של האחרונים לטריטוריה מצומצמת ושולית ולהתבדלות במרחב. סדר יום כזה הוא ביטוי למדיניות ממסדית המהווה חלק ממבני העומק בחברה המהווים כוחות חבויים שאינם ניתנים להבחנה ומשפיעים על עוצמות ההתבדלות המרחבית של מיעוטים אתניים באמצעות הפעלת מנגנונים מבדלים היוצרים את ההתבדלות.

באמצעות המודל הריאליסטי הפרטני-יפואי ניתן לבחון את ההתבדלות המרחבית של ערבים ביפו ולחשוף את מבני העומק והמנגנונים הממסדיים.