ביטויים של שונות תרבותית בהיבטים של תכנון ובניה: הדוגמא של בני ברק כעיר חרדית

צעירה מרואני

המחלקה לגיאוגרפיה וסביבה, אוניברסיטה בר-אילן

tseiram@gmail.com

 

טכנולוגיה מתקדמת משנה ומעצבת את אורחות החיים בחברה. ההתפשטות המהירה של חידושים טכנולוגיים ברחבי העולם תורמת לטשטוש הבדלים תרבותיים בין חברות שונות. מנגד, שונות תרבותית עשויה מצידה להשפיע על על עיצוב דפוסי התנהלות בחברה גם בעידן טכנולוגי. בהרצאה זו אציג מאפיינים תרבותיים של החברה החרדית - חברה מסוגרת ומתבדלת אשר אינה מוכרת למרבית האנשים מחוצה לה (למעט סממנים חיצוניים, כמו לבוש) – ואתאר כיצד הם משתקפים בתחום התכנון והבניה.

 

ההרצאה תתמקד בעיר בני ברק שהיא דוגמא ייחודית של עיר חרדית בישראל. מצד אחד בני ברק הינה עיר ותיקה מאד (הוקמה בשנת 1924), שהתגבשו בה עם השנים נורמות ודפוסי פעולה אותם קשה לשנות במחי יד, בעוד מרבית הערים החרדיות בישראל הינן ערים חדשות יחסית בראשית דרכן. מצד שני, בבני ברק האוכלוסיה היא חרדית ברובה המכריע, דבר המתבטא גם בייצוג כמעט בלעדי במוסדות המימשל העירוני, בניגוד לירושלים שהיא עיר מעורבת מאד למרות השיעור הגבוה של חרדים בין תושביה.

 

השפעת המאפיינים התרבותיים של האוכלוסיה החרדית ותופעות הנובעות מהם באה לידי ביטוי בתחום התכנון והבניה באופנים שונים, הן בהיבט של המינהל התכנוני והפיקוח על הבניה והן בהיבטים פיזיים כמו: הגבלת גובה בניני המגורים, צפיפות הבניה, התייחסות לצרכים ייחודיים (כמו סוכות) או ריבוי מוסדות ציבור ואולמות אירועים. בנוסף תוצגנה דוגמאות בתחום התכנון הממחישות כיצד ייחודה התרבותי של החברה החרדית משפיעה על האופן בו היא נתפסת על ידי גורמים מחוצה לה.