"עיר שונה או עיר שינה?" התפתחות המרחב החרדי בישראל

לי כהנר, ארנון סופר ויוסף שלהב*

החוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה אוניברסיטת חיפה, המחלקה לגיאוגרפיה אוניברסיטת בר אילן*

lcahaner@geo.haifa.ac.il

 

התבדלות אוכלוסיות היא אחד מן הצירים העיקריים במחקר הגיאוגרפיה העירונית, המתייחס למערכת היחסים המרחביים והתיפקודיים בין יישובים. בישראל באה תופעה זו לכדי ביטוי מיוחד בתהליכים המרחביים הנוגעים לאוכלוסייה החרדית. אוכלוסייה זו – אשר ממניעים היסטוריים ועכשוויים כאחד כוחה תלוי בבידודה ובהומוגניות שלה – מקיימת מערכת של אינטראקציות בינה לבין עצמה ובינה לבין האוכלוסייה הלא-חרדית הסובבת אותה. קצב גידולה הדמוגראפי והתהליכים הפנימיים העוברים על החברה החרדית יוצרים תמונה חדשה של מפת הריכוזים החרדיים ומיקומם במרחב הישראלי.

 

התפתחותן של ערי לווין חרדיות מהווה תופעה שיש לרדת לעומקה ולחוקרה מכיוונים רבים על מנת לזהות את מגמות התפתחותה. מחד, נותר עדיין חיבור הדוק בין ערים אלו ל"אמהות הגדולות" (היישובים בני ברק וירושלים) מתוקף היותן מרכז רוחני וחינוכי, מקום ריכוזי הכוח הרבניים וההנהגתיים ואבן שואבת לפעילות צרכנית ותעסוקתית עבור תושבי ערי הלווין. הדבר בא לידי ביטוי ברשת תחבורתית צפופה וענפה המקשרת בין המרכזים העירונים החדשים לבין הערים הגדולות, בהיעדר שירותים ובתי עסק מקבילים בערים החדשות ובאי-העתקת מרכזי תעסוקה משמעותיים לערים אלו. מאידך, התפתחותה של עסוקנה מקומית (מנהלתית ורבנית) צעירה ודינמית המקדמת את בניית התשתיות הפנימיות, החברתיות והרוחניות, הריבוי הטבעי הגבוה ממילא והתחזקות מתמדת של ההגירה לערים אלו ייתכן ומסמנות במידה מסוימת סוג של עצמאות מרחבית וחברתית חדשה ההולכת ומתפתחת בקרב האוכלוסייה החרדית.

 

במהלך העבודה נערכו סדרה של פעולות מחקריות שכללו: איסוף נתונים כמותיים ואיכותיים מדוחות סטטיסטיים ונתוני גופים ממשלתיים, קיבוץ וניתוח מחקרים אקדמים קודמים וחומר ספרותי, מפגשים עם גורמי השפעה מקרב הקהילה החרדית בישראל, סיורים באזורי הליבה של הקהילה החרדית בישראל (בני ברק, ירושלים, אשדוד, ביתר עילית, מודיעין עילית, אלעד, רמת בית שמש ואחרים) ובניית מערכת של מפות המתארת את פריסתה של האוכלוסייה החרדית בישראל. המיפוי כולו נעשה ע"י שימוש במערכת ה - GIS להבדיל ממיפוי גרפי רגיל, על מנת לבנות מאגר נתונים מתעדכן.

 

מטרת המחקר היתה להציג את התפתחות המבנה המרחבי של האוכלוסייה החרדית בישראל ובכלל זה את פריסת היישובים החרדיים ומערכת יחסי הגומלין בניהם המורכבת מפרמטרים שונים כדוגמת הגירה, חינוך, תחבורה, תעסוקה, צרכנות, הכשרה מקצועית והנהגה רבנית. הרצאה זו תתמקד בצמיחתו והרחבתו של "המשולש" החרדי (ירושלים-בני ברק-אשדוד) על ידי הערים החרדיות החדשות (אלעד, מודיעין עילית, רמת בית שמש וביתר עילית).  

 

סביר ובני ברק וירושלים יישארו מרכזי הכוח הבלתי מעורערים של החברה החרדית אך מה יהיה גורלן של ארבעת ערי הלווין החרדיות: האם אחת מהן תהפוך משכונת בת של עיר האם למרכז כוח חדש המאפשר לאליטה חדשה לצמוח בתוכו?