ניהול קונפליקטים ברשויות ניקוז ונחלים

מאפייני הרשויות, גישות לפתרון, מאפייני הקונפליקטים
וההשלכות מהתמשכותם

עזרא יונה

החוג לגיאוגרפיה ולימודי הסביבה, אוניברסיטת חיפה

eyona@geo.haifa.ac.il

 

נחלי האיתן, האכזב, ערוצי הזרימה הראשיים והמשניים מהווים את תשתית הניקוז הבסיסית  בישראל ובמדינות העולם. מרבית ערוצי הזרימה בישראל משמשים במקביל גם כעורקי שטחים פתוחים. עורקים אילו עשויים להכיל נוף, צומח ובעלי חיים יחודיים, להם השפעה רבה על אופיו של הנוף והטבע בחבל בארץ בו הם עוברים.  בנוסף לכך שטחים פתוחים בסמוך לגדות הנחלים וערוצי הזרימה מצויים בלחצים לפיתוח ולשימושי קרקע שונים. קיומם המקביל של התפקודים המוזכרים  מעורר לעיתים מזומנות קונפליקטים בעוצמות שונות.

 

רשויות הניקוז בישראל אמונות על הקמה ותחזוקה של מערכת ניקוז באופן שימנעו נזקים לנפש, לרכוש ולשטחי חקלאות בתחום שיפוטן. לצורך כך מבצעות הרשויות פעולות תשתית אשר ביצוען ולעיתים אף אי ביצוען עלולות לעורר קונפליקטים מול בעלי עניין שונים. רשויות ניקוז ונחלים קיבלו על עצמן בנוסף לניקוז גם אחריות לפיתוח תשתיות תיירות ולשימור חמדות הטבע בגדות הנחלים. כלל הרשויות פרוסות כיום על פני כל שטחה של מדינת ישראל ופועלות כישויות סטטוטורית עצמאיות, זאת בדומה לרשויות מוניציפאליות. כל אחת מהן פיתחה בנפרד דפוסי פעולה, רגישות לשימור הסביבה ורמת מעורבות שונה של בעלי העניין. כמו כן ניתן לזהות הבדלים בגישות הנוהגות לניהול קונפליקטים מורכבים אשר נוצרים כתוצאה ממדיניותן ומפעילותן.  

 

המחקר בוחן את קשרי הגומלין בין מאפייני סביבות הפעולה של רשויות ניקוז ונחלים, מאפייני הארגון והגישות הנהוגות בו לניהול קונפליקטים, לבין המורכבות, האינטנסיביות של הקונפליקטים וההשלכות הישירות והעקיפות מהתמשכותם, תוך הארת יעילותן של גישות שונות בשני תחומים נבחרים:  

א.       בתחום ניקוז ושימור טבע ונוף: קונפליקט מרכזי העוסק בעיקר בשאלת הצורך במימוש הדוק של מפעלי ניקוז על פי צרכים הידרולוגיים טהורים לבין שימור וטיפוח משאבי הטבע. קונפליקט זה מבוסס בעיקר על הבדלים ביחס למידת עדיפותם של משאבי טבע מול הסכנות שבהצפות. עם הענקת סמכויות רשות נחל לרשויות ניקוז התעורר במקביל קונפליקט ביו אירגוני באופן ביצועם של מפעלי ניקוז

ב.       בתחום ניקוז ושימוש קרקע: בבסיס הקונפליקטים עומדת שאלת השליטה והשימוש בקרקעות הסמוכות לנחלים. בעלי עניין שונים מעדיפים את מימוש פוטנציאל הפיתוח והבינוי באותן קרקעות מול רשויות הניקוז המבקשות לשמרם כתשתית ניקוז.  

 

מתוצאות המחקר, בשלב זה, עולה כי מאפיינים ותהליכים דומים (כגון הענקת סמכויות רשות נחל) עשויים להשפיע באופן שונה על התנהלותם של הקונפליקטים, על עוצמתם ועל ההשלכות השליליות והחיוביות מהמשך קיומם.