עברית ב-KDE3

סיון טולדו, אוניברסיטת תל-אביב

גרסה 3 של KDE מהווה מהפכה קטנה בכל הקשור בעברית (וערבית) תחת לינוקס, מכיון שתחת KDE3 ניתן להשתמש בעברית כמעט בכל שדה טקסט.

מסמך זה מסביר כיצד להשתמש בעברית ב-KDE3. אני מניח שהתקנתם את התוכנה (מתוך RPMים למשל). קביעת התצורה המוצעת כאן אינה מעבירה את הממשק של תוכניות או של הסביבה עצמה לעברית, אבל מאפשרת לעבוד בעברית ברוב התוכנות של KDE. אני משתמש בעברית באופן שגרתי ב-kmail וב-korganizer, וכמובן ב-konqueror (שעבד היטב בעברית גם בגרסה 2 של KDE).

קביעת קידוד לטקסט

לפני הפעלת KDE, כדאי להעביר את ה-locale לכזה שתומך ביוניקוד (קידוד תוים של 16 סיביות). אני עשיתי את זה על ידי השמת הערך en_US.utf8 למשתנה הסביבה LC_ALL. (כלומר בעזרת הפקודה setenv LC_ALL en_US.utf8 תחת ה-shell לפני הפעלת startx). אם המערכת שלכם עולה תחת X, תצטרכו לעשות את ההשמה הזו בדרך אחרת. תוספת: אם המערכת שלכם עולה תחת X, תוכלו לשנות את ה-locale על ידי ההשמות הבאות בקובץ /etc/sysconfig/i18n (לפחות במערכות RedHat):

LANG=”en_US”

LC_ALL=”en_US.utf8”

השינוי הזה מאפשר לאפליקציות רבות, כמו korganizer לשמור טקסט עברי בקבצים ומאפשר ל-KDE לעבוד עם שמות קבצים בעברית. חשוב ש-KDE יעלה תמיד תחת  localeעם אותו character set, אחרת יישומים עלולים לפענח לא נכון שמות קבצים וטקסט בקבצים שנשמרו תחת locale אחר.

לא מצאתי דרך לבצע את ההשמה הזו מתוך KDE.

תוספת נוספת: בגרסה 7.3 של RedHat יש גם locale מסוג he_IL.utf8, ויתכן שהוא מתאים יותר למי שרוצה לעבוד עם מערכת עברית לחלוטין. יתכן גם שניתן לבצע השמות מתאימות למשתני ה-LC_ השונים על מנת לקבל התנהגות יותר מדוייקת.

קביעת מדינה

בעזרת ה-control center יש לקבוע את המדינה לישראל. לקביעה זו יש השפעות שונות (שלא לכולן אני מודע) כמו למשל שבועות שמתחילים ביום ראשון ולא ביום שני (ב-korganizer). על ידי הוספת שפה (עברית) בדיאלוג זה ניתן להעביר את הממשק כולו לעברית. מניסיוני (המועט) עם הממשק העברי אני יכול רק לומר ש-korganizer אינו פועל נכון תחת הממשק העברי.

מקלדת עברית אנגלית

כעת יש לבחור מקלדת עברית-אנגלית תוך שימוש באותו ישום. המקלדת הישראלית כוללת מקלדת עברית וגם אנגלית ולכן אין צורך לבחור מקלדת משנית.

תכונות המקלדת

הסימנית הבאה באותו ישום מאפשרת לבחור את צירוף המקשים שיעביר את המקלדת בין עברית ואנגלית, ואת החיווי אודות מצב המקלדת. שימו לב שהחיווי הוא באחד ה-LEDים של המקלדת ולא בדגלון בפנל, שממשיך להציג כל הזמן את דגל ישראל, משום שכאמור המקלדת הישראלית תומכת בעברית וגם אנגלית (ניתן גם לבחור מקלדת אנגלית משנית ואז החיווי בפנל ישתנה, אבל זה מצריך הקלקה על הדגלון על מנת לעבור בין מקלדות, וזה פחות נוח מצירוף מקשים).

דוגמאות! kmail, korganizer

 

עודכן לאחרונה בתאריך ‏09 מאי 2002