מקלדת עברית משופרת

פרופ' סיון טולדו

בית הספר למדעי המחשב, אוניברסיטת תל־אביב

2002-2012

יתרונות

התוכנה הזו מתקינה מקלדת עברית שונה במקצת מהמקלדת הרגילה, בייחוד מבחינת השימוש בניקוד. היתרון העיקרי במקלדת הזו הוא האפשרות להקליד ניקוד באופן עיוור, ללא לחיצה על caps lock, ויתרון שני הוא מיקום סימני הניקוד בצורה קלה מאוד לזכירה.

 

הפעלה

התקנת התוכנה מעתיקה את המקלדת למחשב, אבל אינה מפעילה אותה באופן מיידי. על מנת להשתמש במקלדת החדשה, יש לבחור את המקלדת החדשה כמקלדת עברית. ניתן לעשות זאת מה-control panel ואז keyboard ומשם לבחור את הלשונית input locales, או לבחור settings מהתפריט של בחירת המקלדת (קליק ימני על הצלמית EN  או HE). יש לבחור הוסף, ולהוסיף את המקלדת ששמה "Hebrew (Sivan Toledo)". ניתן להסיר את המקלדת הרגילה, או להשאיר אותה. אם משאירים את המקורית, יהיה צורך לעבור בין שלוש מקלדות ולא שתיים בלבד.

 

בעיות אפשריות

·         התוכנה נבנתה עבור Windows 2000 והיא עובדת גם ב-XP, ויסטה (לא נבדק אבל צריך לעבוד), וחלונות 7.

·         התוכנה בוודאות אינה עובדת בחלונות 95, 98, Me. ככל הנראה אינה עובדת בחלונות NT 3.5 וחלונות NT 4.

·         התוכנה צריכה לעדכן ערכים ב-Registry, ולכן רצוי להריץ אותה על ידי משתמש administrator או משתמש שיש לו הרשאות גישה ל-registry.

·         גרסה 1.0 התוכנה רק מוסיפה ערכים ב-Registry, ומוחקת אותם כאשר מסירים אותה, אך לא משנה ערכים קיימים. גרסה 1.1 נבנתה על ידי כלי אחר שאיני יודע בדיוק מה הוא עושה ב-registry, אבל הוא כלי של חברת Microsoft ואני מניח שגם הגרסה הזו לא גורמת לנזק.

·         בתוכנת Word בגרסה 2000 (ואולי גם גרסאות קודמות) יש תקלה שגורמת ל-Word לא לזהות נכון סימני ניקוד שמוקלדים במקלדת הזו; אין בעיה עם תווים אחרים. אין בעיה בגרסת Office XP ואין בעיה בתוכנות אחרות, כגון WordPad.

 

שימוש במקלדת

היתרון העיקרי במקלדת הזו הוא בנוחות השימוש בניקוד. על מנת להקיש סימן ניקוד, מקלידים ברוב המקרים את האות הראשונה של שמו תוך כדי לחיצה על shift: קָמץ, פַתח, שְוא, סֶגול, צֵירה, חִיריק. שני יוצאים מן הכלל הם קובֻץ, שמוקלד על ידי shift-בית, וחוֹלם, שמוקש על ידי shift-וו. הדגש (שמייצג גם שוּרוּק ומפיק) מוקלד על ידי shift-דּלת. שׁין ימנית מקלידים על ידי shift-יוד ושׂין שׂמאלית על ידי shift-עין (באצבע של יד ימין ושמאל בהתאמה). את החטפים מקישים על ידי הקשת האות הראשונה של שם הניקוד החטוף תוך כדי לחיצה על alt ימני: alt-פה לחטף-פתח, alt-קוף לחטף קמץ, ו-alt-סמך לחטף סגול.

 

בנוסף לסימני הניקוד, ניתן להקליד במקלדת הזו גרש וגרשיים על ידי alt ימני ומרכא או מרכאות (כלומר alt-;, alt-w). לתוים העבריים הללו ייצוג שונה במחשב מאשר למרכא ומרכאות, ובגופנים מסויימים ניתן להבחין בהבדל, למשל א' תשס"ג (מרכא ומרכאות) לעומת א׳ תשס״ג (גרש וגרשיים).

 

הבדל נוסף הוא שהמקף העברי מחליף את הקו התחתון, למשל בביטוי בית־ספר (shift-minus).

 

ולבסוף, ניתן להקליד סימני מטבעות: שקל חדש על ידי alt-4, אירו על ידי alt-5, וסטרלינג על ידי alt-3, למשל, ₪, €, וגם £ (alt ימני בכל המקרים).

 

newkeyboard

 

הורדה

גרסה 1.0

גרסה 1.1 (מתאימה גם לחלונות 7; על מנת להתקין, יש לפתוח את הזיפ ולהקליק על setup.exe)

אסור להפיץ את התוכנה בשום דרך שהיא  (פרט להורדה מהאתר הזה), ואין לתוכנה כל תמיכה שהיא. כפי שמצויין בקובץ הרשיון, התוכנה מופצת ללא שום התחייבות לפעולה תקינה וללא כל אחריות.

 

עודכן לאחרונה בתאריך ‏12/02/2012