יחידה 13: רווח בר-סמך  >> 13.4: הקשר בין רווח בר-סמך ובדיקת השערות

מהו הקשר שבין רווח בר-סמך לבדיקת השערות?

 

רווח בר-סמך נותן לנו אומדן לממוצע האוכלוסייה ממנה יכול היה המדגם להידגם ברמת בטחון מסוימת.

אמנם מטרת הרווח בר-סמך היא לא לשם בדיקת השערות, אולם לאחר חישוב רווח בר-סמך ניתן לדעת מה תהיה תוצאת בדיקת השערות דו-צדדית תוך שימוש באותו מדגם, אותה רמת בטחון (דו-צדדית) ותחת הנחת   מסוימת: אם ממוצע האוכלוסייה הנתון תחת    נופל מחוץ לרווח בר-סמך, הרי שנדחה את    בבדיקת ההשערות. אם ממוצע האוכלוסייה תחת    נופל בתוך הרווח בר-סמך, הרי שלא נדחה את  .

יש לשים לב שלמרות שנוסחת רווח בר-סמך נראית דומה לנוסחת איזור אי-הדחייה בבדיקת השערות, אין מדובר כלל באותו עקרון. ברווח בר-סמך אין אנו מדברים על   ספציפית עם  , אלא על טווח של  -ים אפשריים של האוכלוסייה ממנה נדגם המדגם. כלומר שעל ידי מציאת רווח בר-סמך אנו יכולים לענות על מספר אינסופי של שאלות בדיקת השערות. כל  אפשרי  יימצא באזור אי-הדחייה של מספר התפלגויות רבות (   אפשריות), וזהו בדיוק הרווח בר-סמך של הממוצע.

 

רווח בר-סמך, כלומר, ההסתברות שממוצע האוכלוסייה נמצא בתוך טווח הרווח בר-סמך (המוגדר ביחס לממוצע המדגם) היא  .

אזור אי-הדחייה:  , כלומר, לא נדחה את  כאשר ממוצע המדגם בתוך אזור אי-הדחייה (המוגדר ביחס לממוצע האוכלוסייה).

 

כלומר, נקודת הייחוס שלנו (הנקודה שביחס אליה אנו בונים את הרווח בר-סמך או אזור האי-דחייה) היא שונה: ממוצע המדגם ברווח בר-סמך, וממוצע האוכלוסייה בבדיקת השערות.

 

לפי רווח בר-סמך ניתן לדעת מהם כל ערכי ה-  שאילו היינו בודקים את השערת  על פי כל אחד מהם, בהינתן אותו ממוצע מדגם, לא היינו דוחים את .

לדוגמא, אם קיבלנו ממוצע מדגם של , הרי שלא נדחה את  עבור:   ; ;  ,  וכך הלאה עד לנקודה מסוימת ממנה והלאה נתחיל לדחות את . הנקודה הזאת היא בדיוק הגבול העליון של הרווח בר-סמך אשר בנינו עבור אותו הממוצע.

 

המחשה לעקרון זה ניתן לראות בשרטוט הבא:

► חזור                    המשך ◄