קורס מעבדה שנה ג' 0341-3247

מרצה: נילי הרניק  קפלון 312, 6359  harnik@post.tau.ac.il

פגישות: ימי ד 16-20, חדר הולצבלאט 007. בשבועות מסויימים של הסמסטר

מטרת הקורס

חשיפה והתנסות בעבודה מחקרית שנעשית בחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטאריים

מבנה הקורס

הקורס מחולק לשני חלקים: החלק הראשון, אשר משתרע על פני כששה שבועות (החל מהשבוע השני לסמסטר), מורכב מחמש מעבדות (אחת כפולה), בנושאים השונים הנחקרים בחוג. החלוקה היא שתי מעבדות מתחומי אטמוספרה ומדעים פלנטאריים ואחת כפולה מגיאופיסיקה. המעבדות מועברות ע"י חוקרים מהחוג. חוץ מזו של הגיאופיסיקה, המעבדות תתבצענה בזוגות. בסוף כל מעבדה יוגש דו"ח מעבדה. בשבועות הראשונים של הסמסטר יינתנו הרצאות רקע ע"י המנחים השונים.

בחלק השני של הקורס יצטרף כל סטודנט לאיש סגל או חוקר בחוג, ויבצע עבודת מחקר קצרה (בהיקף של כ-20-24 שעות). בשבועיים האחרונים של הסמסטר יציג בקצרה כל סטודנט את עבודת המחקר שביצע. בסוף הסמסטר גם יוגש דו"ח מחקר. כדי לשפר את הדוח הכתוב התלמידים יתחלקו לזוגות וייתנו משוב אחד לשני על שלבים שונים של ארגון וכתיבת הדוח של החלק השני.

ציון

הציון יינתן עפ"י השקלול הבא: 10 נקודות לכל מעבדה (סה"כ 60 נקודות), 30 נקודות לעבודת המחקר של החלק השני (התרשמות כללית של החוקר והדו"ח הכתוב) ו-10 נקודות על המצגת.

הערה:

המעבדה הכפולה של גיאופיסיקה תחשב כשתי מעבדות (20% מהציון הכולל).

לוח זמנים – שימו לב לשיניים בזמנים

פגישות הכרות והכנה כדלהלן:

24/11 9-10 – רקע כללי (נילי הרניק)

31/10 פגישה ב-16:00: הקדמה למעבדה בתצפיות אסטרונומיות (שעה, שי)

7/11  פגישה ב-16:00 הקדמה למעבדה סיסמית (רן בכרך)

17:30  הקדמה למעבדת שביטים (דיאנה, עד שעתיים)

14/11 פגישה ב-16:00 הקדמה למעבדת ספרייטים (קרן מזומן, שעה וחצי)

 

15/11 בבוקר- שעה מדוייקת תמסר בהמשך פגישה לביצוע מעבדה סיסמית (עדי יורמן ואיתי רוחלין) – 3-4 שעות

 

עד ה-21/11 לשלוח מייל לנילי עם מנחה לפרוייקט חלק ב ונושא (אין פגישה).

28/11 פגישה ב-16:00  הקדמה למעבדה בזיהום אויר (פבל, שעה)

עד ה- 19/12 להחליף הערות עם בן הזוג על תקציר הפרוייקט (חצי עמוד המתאר את מטרת הפרוייקט, החישובים המרכזיים ואם ידוע מה צפוי מהתוצאות)

עד ה-26/12 לשלוח לי תקציר מתוקן במייל

עד ה-2/1 לשלוח לבן הזוג טיוטה ראשונה. במהלך השבוע לעבור על הטיוטה של בן הזוג ולרשום הערות לשיפור.

9/1 פגישה ב-16:00 פגישה עם בן הזוג לקבלת משוב על טיוטה ראשונה

16/1 פגישה ב-16:00 מצגות

25/1 מועד הגשת דוח סופי.

דו"חות מעבדה יוגשו שבועיים לאחר בצוע המעבדה או בתאריך שיקבע ע"י כל מנחה. דו"ח שיוגש באחור לא יתקבל, אלא באישור מראש מנילי בלבד. נא לא לבקש הארכה מהמנחים.

לקראת השבוע הרביעי יש להתחיל למצוא מנחה לעבודת המחקר של החלק השני (עד ה ** יש להגיש לי נושא ושם מנחה במייל, ולהתחיל את המחקר). בשבוע האחרון (ה- ** לינואר) יציגו הסטודנטים את העבודות.  התלמידים יתחלקו לזוגות לשם מתן הערות על הדוח בשני שלבים- כתיבת תקציר, וטיוטה ראשונה. התקציר הראשוני אינו מחייב אבל הוא יעזור לכם לארגן את המחקר והכתיבה. מכיוון שהפרויקט מחקרי ייתכן והדגש ישתנה בהתאם לתוצאות שתתקבלנה. במקרה זה יש לשנות את התקציר כדי שישקף את הדגש החדש. את הדוח יש להגיש למנחה עד ** לפברואר (ושוב, איחורים יתקבלו רק באישור מראש מנילי). שימו לב שיש החמרה חדשה של האוניברסיטה לגבי דחיית מועדי הגשת עבודות. נא להגיש בזמן.

הנחיות כלליות לכתיבת הדו"חות

על הדו"ח לכלול הקדמה קצרה של נושא המחקר. בדו"ח על עבודת המחקר עליכם להסביר את הנושא הכללי והשאלות בהן עוסק המחקר אליו הצטרפתם וכן את השאלה והמטרה הספציפית בה התמקדתם. בהמשך יש לפרט את שיטות המחקר, מהלך המחקר, שיטות החישוב ועיבוד הנתונים, להציג התוצאות שהתקבלו ולדון בהן עם הסקת מסקנות. בדו"ח עבודת המחקר יש גם להתייחס לשאלות שנשארו פתוחות, למגבלות המחקר ולתוצאות חלקיות (אם זה רלוונטי). בסוף כל דו"ח יש לציין את המקורות הביבליוגרפים.     

הנחיות להכנת מצגת

כל סטודנט יציג את עיקרי העבודה בפני כל משתתפי הקורס במשך 5 דקות. חמש דקות נוספות יוקדשו לשאלות.

לא חובה להשתמש ב- PowerPoint. ניתן להציג את עיקרי העבודה בכל צורה שתבחרו.

ההצגה צריכה להביא לצופים את המידע החיוני ביותר על העבודה בצורה קולעת ואטרקטיבית. יש לבחור את החומר הוויזואלי החיוני להבנת הנושא, אין לפרט את כל פרטי העבודה. יש להגדיר היטב בדיוק ובתמצות מרבי את שאלת המחקר, מה נעשה כדי לענות עליה ומהן המסקנות.  

יש לשאוף לעניין את הצופים ולהקל עליהם את הקליטה: להציג מעט טקסט, לבחור פונטים גדולים וברורים, לא להגזים עם פעלולים (כולם יודעים שאתם שולטים ברזי התוכנה!), להימנע מהצגת טבלאות וציורים עמוסי פרטים ולהקפיד על עמידה במגבלת הזמן – 5 דקות להצגה ועוד 5 דקות לדיון ולמענה על שאלות. אין להציג יותר מ-6-7 שקפים גם אם אתם מסוגלים לדבר מאד מהר - זכרו להתחשב ביכולת העיכול של הקהל.

מסמכי הנחייה על כתיבת דוח מדעי והכנת מצגת (באדיבות דר קרין ארדון-דרייר) קובץ מצגת של קריןכתיבה מדעית  1, כתיבה מדעית 2 , כללי ציטוט, מדריך לציטוט ספרות

הנחיות למעבדות (חלק יבוא בהמשך)

מעבדת מטאוריטים- שי חלצי    Meteors_Booklet.pdf  MAGN_07.TXT

מעבדה למחקר שביטים– דיאנה לאופר

מעבדת ספרייט - קישור להוראות ונתונים – קרן מזומן

מעבדה בזיהום אויר - פבל קישצ'ה      ;    מצגת   ;    נתונים מיד אבנר