לילות לבנים: הפרעות בשינה פוגעות כמו היעדר לינה

מחקר חדש של פרופ' אבי שדה מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה קובע: שינה שמופרעת במהלך הלילה שוב ושוב עלולה לפגוע במצב הרוח ובתפקוד

החוקר.ת מאחורי המחקר

התינוק שלכם מתעורר בלילה? לא לחינם זהו אחד הנושאים המרכזיים בשיחות עם הורים טריים. כל מי שהיה פעם הורה לתינוק קטן מכיר את השגרה הלילית הקשה: הבכי שקורא לך לקום, הגישוש אל העריסה, האכלה/הנקה בעוד העיניים נעצמות מעצמן. ורק כשהתינוק נרדם בזרועותיך, יש לך 'אישור' להניח אותו ולצנוח בחזרה אל זרועות השינה המתוקה. כלומר, עד שהוא שוב יתעורר. זהו דפוס השינה של מרבית ההורים הטריים והוא מותיר אותם תשושים לחלוטין בבוקר שלמחרת.

 

כעת, במחקר ראשון מסוגו מסבירים פרופ' אבי שדה וקבוצתו מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, מדוע שינה שמופרעת שוב ושוב יכולה לפגוע בתפקוד ממש כמו היעדר שינה מוחלט.

 

במחקר, שפורסם בגיליון יולי של כתב העת Sleep Medicine, מצאו החוקרים מיכל קהן, שמרית פרידנסון, רעות לרר, יאיר בר-חיים ואבי שדה, קשר סיבתי בין דפוס שינה לא רציף לבין ירידה ביכולות הקוגניטיביות ומצב רוח שלילי. ובמספרים: שינה המופרעת 4 פעמים במהלך הלילה פוגעת בקשב ובמצב הרוח לא פחות משינה שהוגבלה ל-4 שעות בלבד.

 

מותשים ומיואשים

פרופ' אבי שדה הוא המומחה המוביל בישראל לדפוסי שינה אצל תינוקות וילדים. הוא מנהל מעבדת השינה באוניברסיטת תל-אביב. במסגרת עבודתו הוא מייעץ להורים מותשים ומיואשים כיצד להתמודד עם תינוקות שמתעקשים להתעורר בלילה שוב ושוב. "במהלך עבודתי עם ההורים גיליתי שהשפעת ההפרעות החוזרות בשינה מעולם לא הוערכה באופן שיטתי," הוא אומר. "חקר השינה ב-50 השנים האחרונות התמקד במצבים של מניעת שינה וחוסר שינה, וכמעט התעלם מהשפעתה של התעוררות חוזרת במהלך הלילה. המחקר שלנו הוא הראשון שמראה קשר סיבתי ברור בין הפרעות חוזרות בשינה לבין ירידה בקשב ומצב רוח שלילי אצל אנשים שתפקודם הכללי תקין בדרך כלל."

 

במחקר השתתפו סטודנטים מתנדבים מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה של אוניברסיטת תל-אביב. דפוסי השינה שלהם נוטרו בביתם לאורך כמה לילות באמצעות מכשיר הדומה לשעון יד, שיודע להבחין מתי האדם העונד אותו ישן ומתי הוא ער. באחד הלילות הם ישנו 8 שעות מלאות ואילו בלילה אחר הם חולקו לשתי קבוצות: חלקם ישנו 4 שעות רצופות וחלקם קיבלו ארבע שיחות טלפון בשעות שונות במהלך הלילה, ונדרשו לבצע משימה קצרה במחשב לפני שחזרו לישון. מיד עם קומם בבוקר – אחרי כל אחד מהלילות - הם התבקשו לבצע משימות במחשב לצורך הערכת הערנות והקשב, וגם למלא שאלון בנוגע למצב רוחם. תוצאות הניסוי הצביעו על קשר ישיר בין ירידה בקשב ומצב רוח שלילי לבין ההפרעות החוזרות בשינה – וזאת אחרי לילה אחד בלבד של שינה משובשת. כמו כן נמצא כי הפגיעה בתפקודם של הנבדקים ששנתם הופרעה הייתה שקולה בעוצמתה לפגיעה בנבדקים ששנתם הוגבלה ל-4 שעות בלילה – וזאת אף על פי שהנבדקים מהקבוצה הראשונה ישנו יותר שעות במצטבר.

 

משלמים מחיר גבוה

"המחקר שלנו חושף את השפעתו השלילית של לילה אחד של שינה משובשת," אומר פרופ' שדה. "אך אנו יודעים שההשפעה הזאת מצטברת. גם אם מדובר בהפסקות קצרות בשינה, של 10-5 דקות בלבד, רצף השינה משתבש והתפקוד נפגע. לכן הורים טריים שמתעוררים 10-3 פעמים בלילה לאורך תקופה של חודשים רבים משלמים מחיר תפקודי גבוה ביותר. לעתים קרובות, בנוסף להשפעה הגופנית, הקוגניטיבית והרגשית, הם גם מפתחים כעס ורגשות שליליים כלפי התינוקות, דבר המוביל לרגשות אשם – וחוזר חלילה."

 

פרופ' שדה מוסיף כי הורים לתינוקות אינם היחידים שחווים הפרעות חוזרות בשינה במהלך הלילה. "יש אנשים רבים שנדרשים להתעורר שוב ושוב במסגרת תפקידם ומקצועם, כמו למשל רופאים בתורנות לילה. אני מקווה שהמחקר שלנו יביא את הנושא לתשומת לבם של מדענים ורופאים, והם יבינו כעת מה גבוה המחיר שגובה ההתעוררות החוזרת."

 

כיום מתמקד פרופ' שדה במחקר על התערבויות בהפרעות שינה אצל תינוקות, בתקווה שאם התינוקות יישנו לילות שלמים ורצופים, גם הוריהם יהיו רגועים וחיוניים יותר.

 

מעבדה השינה באוניברסיטת תל-אביב מציעה טיפול חינם להורים מאזור המרכז המוכנים להשתתף במחקר בנושא.

 

ליצירת קשר >

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>