המסלול בתוכנית לימודים משולבת במדעי החיים ומדעי הרפואה (B.Sc)

      רכזי התכנית:

                         פרופ' אילן המל  - הפקולטה לרפואה      ilanh@patholog.tau.ac.il

    ד"ר ערן בכרך - הפקולטה למדעי החיים eranbac@post.tau.ac.il  

ועדת קבלה והוראה:

הפקולטה למדעי החיים- ד"ר ערן בכרך, פרופ' אירית אבירם, פרופ' עדית בן ברוך, ד"ר יואב גוטהילף.

הפקולטה לרפואה- פרופ' אילן המל, פרופ' נתן דסקל, פרופ' חיים ורנר, פרופ' לבנה שרמן.

 

מבוא

אתגרי הרפואה המודרנית הם איתור מוקדם ככל האפשר של מחלות האדם, ריפוין ומניעתן באוכלוסייה הבריאה. עמידה באתגרים אלה מחייבת הבנה יסודית בתהליכים ביולוגיים באדם ובניצול טכנולוגיית העל הביו רפואית לפיתוח מיכשור חדשני. תהליך מחקר ופיתוח תרופות מתוחכמות ומערכות דיאגנוסטיות רגישות ומהירות, מהווה אף הוא אתגר רב חשיבות.

מטרת התכנית הינה להכשיר בוגרים בעלי ידע מעמיק בביולוגיה של מערכות גוף האדם, תוך שימת דגש על ההיבטים הרפואיים ופיתוח היכולת לעסוק במחקר רפואי. הבוגרים יהוו, לאחר לימודיהם, את מאגר החוקרים בתחום הביו-רפואי באוניברסיטאות, במכוני המחקר, בבתי החולים ובתעשייה הרפואית.

המורים בתכנית זו נמנים על מורי הפקולטות לרפואה ולמדעי החיים. תלמידים בתכנית זו ירכשו בסיס מקיף ומעמיק גם יחד ביסודות תהליכי החיים, עם הדגשים יחודיים החשובים להבנת הפיזיולוגיה והאנטומיה של האדם והמחלות הפוגעות בו.

התוכנית תכלול קורסים המהווים את מכלול הידע הבסיסי הנחוץ לכל מחקר ביו רפואי הכוללים, ביולוגיה של התא וביולוגיה מולקולארית, גנטיקה, ביוכימיה, פיזיולוגיה, מיקרוביולוגיה, ביואינפורמטיקה ועוד.

כמו כן לתוכנית קיימים קורסים יעודיים וייחודים לדוגמא: ביולוגיה התפתחותית, אנטומיה, פתולוגיה, נוירופיזיולוגיה וסמינר בין תחומי.

 

דרישות קדם לפני תחילת הלימודים

 

קבלת סטודנטים ללימודים אינה מותנת בלימוד קודם ברמה מוגברת של מקצועות מדעי הטבע.

 

קורסי הכנה בתכנית המשולבת במדעי החיים והרפואה

 

קורסי ההכנה בכימיה, מתמטיקה ופיסיקה מיועדים למועמדים שהתקבלו ללימודים ולאלה שטרם התקבלה החלטה לגביהם.  מטרת הקורסים היא לרענן את הידע שנרכש בבית הספר התיכון ולהשלימו כהכנה לקראת הלימודים באוניברסיטה.  הקורסים מומלצים מאוד לתלמידים שלא למדו ונבחנו בבחינות הבגרות במקצועות אלו ב- 3 יחידות לימוד לפחות.  הצלחה בבחינת הסיום של חלק מקורסי ההכנה מזכה בפטור במקצועות מתמטיקה או פיזיקה בשנת הלימודים הראשונה (ראו פירוט בהמשך, בפרק של תוכנית הלימודים).

 

ניתן לרענן את הידע גם בדרכים הבאות:

 

1.         לימודים קדם אקדמים במכינה האוניברסיטאית במסלול מדעי הטבע.

        פרטים והרשמה במשרדי המכינה הנמצאים בקרית מעונות הסטודנטים בניין ב'.

 

2.    לימודים באוניברסיטה הפתוחה.

 

 

3.    רענון ידע באופן עצמאי: מומלץ להיעזר ב:

       מתמטיקה:      ספרי לימוד לביה"ס התיכון.

                          קורס האוניברסיטה הפתוחה:  "חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי למדעים".

 

       פיזיקה:          מכניקה: מהדורה ניסויית בהוצאת המחלקה להוראת המדעים, מכון ויצמן

                                    (פרקים א-ה).

                          פיזיקה תיכונית:  סירס-זימנסקי, הוצאת יבנה.

                          מכניקה: פרקים 1,2,4,5,8,9

                                 חשמל: פרקים 1,2

       כימיה:           ספרי לימוד לביה"ס התיכון.

 

 

חוסר רקע מתאים בכימיה לא יהווה עילה לאי יכולתו של התלמיד לעמוד במטלות הקורס בכימיה כללית ופיזיקלית בשנה א'.

 

 

 

 

 

ייעוץ ורישום לקורסים

 

לקראת פתיחת שנת הלימודיים ייערך הרישום לקורסים של סמסטר א' ולקורסי סמסטר ב'.

 

במדעי החיים: במדעי החיים הרישום ייעשה בשיטת המכרז (בידינג), באמצעות מערכת ממוחשבת אליה מזין התלמיד את העדפותיו, וזו משבצת אותו לקבוצות לימוד בשיטת "המכירה הפומבית". בשיטה זו, לכל תלמיד מוקצות נקודות בהתאם למסלול לימודיו והישגיו. את מכסת הנקודות העומדות לרשותו הוא מקצה לקורסים בהם הוא מעוניין להשתתף. בקשות התלמידים מדורגות על ידי המערכת על פי מספר הנקודות שהקצה כל תלמיד לכל קורס, על פי הדירוג קובעת המערכת את רשימת המתקבלים לקורס מסוים.

 

הסברים על השיטה ומצגת וידאו של מערכת הבידינג ניתן למצוא באתר : http://www.ims.tau.ac.il/Bidd    ובאתר הפקולטה למדעי החיים.

 

ברפואה: תלמידי שנה א': הרישום לקורסים הן במדעי החיים והן ברפואה נעשה באופן מרוכז על ידי המזכירות. תלמידי שנה ב' ו-ג': ברפואה הרישום לקורסים ייעשה כדלקמן: קורסי חובה - הרישום ייעשה באופן מרוכז על ידי המזכירות. קורסי בחירה - הרישום ייעשה במזכירות הסטודנטים (את רשימת קורסי הבחירה ניתן לקבל במזכירות הסטודנטים או באתר המדרשה לתארים מתקדמים).

 

תלמיד יירשם לקורס בתנאי שעמד בדרישת הקדם של אותו קורס.

 

חל איסור להירשם לקורסים החופפים בשעות הלימוד שלהם (באופן מלא או חלקי).

תלמיד אשר בתום הרישום המאוחר ימצא כי נרשם לקורסים חופפים יבוטל הרישום לאחד הקורסים באופן אקראי.

 

קורסים שמספר המשתתפים בהם נמוך (פחות מ-15 בקורס לתואר ראשון  ופחות מ-10 לתואר שני) יבוטלו. הודעה על כך תימסר לתלמידים.

 

בתחילת כל סמסטר ניתן לבצע שינוים בתכנית הלימודים (מועדים מפורטים יפורסמו) – לאחר מועד זה לא ניתן יהיה להירשם או לבטל קורסים.

 

לאחר סיום תקופת הרישום מוטלת על התלמיד האחריות לבדוק את רישומו לקורסים ולהודיע למזכירות אם יש טעויות ברישום.

תלמיד שנרשם לקורס, לא השתתף בו ולא ביטל את רישומו עד תום השבוע השלישי של הסמסטר, יירשם לו ציון 230 (לא השלים חובותיו מנהלית).

 

תקנון הלימודים

 

נוכחות בשיעורים

נוהלי האוניברסיטה מחייבים נוכחות בכל השיעורים, התרגילים, המעבדות, והסמינרים. חל איסור רישום לקורסים אשר שעות הלימוד בהם חופפות (באופן מלא או חלקי).

נוכחות בקורסי מעבדה: תלמיד שנעדר משיעור מעבדה מסיבות כגון מחלה או שירות מילואים והציג אישור על כך, לא ייפגע ציונו, והשקלול ייעשה יחסית למספר שיעורי המעבדה בהם נכח. תלמיד שנעדר מיותר משיעור מעבדה אחד- לא יוכל לסיים את הקורס.

 

ניסויים בבעלי חיים

במספר מצומצם של קורסים במסגרת לימודי ביולוגיה ומדעי הרפואה מתקיימים ניסויים בבעלי חיים. היחס לבעלי החיים בניסויים אלה הוא לפי כל הכללים, ההנחיות והאתיקה הנדרשים במחקר. יעשה מאמץ לצמצם ככל האפשר את השימוש בבעלי חיים במעבדות הסטודנטים. יחד עם זאת חובה על הסטודנט להשתתף באופן פעיל במעבדה, גם אם נעשה בה שימוש בבעלי חיים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בחינות

בחינות מעבר

1.         לוח הבחינות מפורסם בידיעוני הפקולטות.

2.         לרשות התלמידים שני מועדים: מועד א' ומועד ב'.

3.         בחינה במועד ב' תהיה  במידת האפשר במתכונת בחינת מועד א'.

4.         היעדרות מאחד המועדים אינה מקנה זכות למועד נוסף.

5.         לא יתקיימו מועדי בחינות מיוחדים, פרט למקרים בהם תקנות האוניברסיטה מאפשרות זאת, ובאישור ועדת הוראה.

6.         הבחינות נערכות בדרך כלל בכתב. בבחינה הנערכת בע"פ ישתתפו שני בוחנים לפחות.

 

סדרי בחינות מיוחדים

סטודנטים הסובלים ממגבלה תפקודית: סטודנט הזקוק לסידורים מיוחדים על מנת להבחן יפנה בכתב אל ועדת ההוראה כדי לקבל אישור. על הפנייה להיעשות בתחילת הלימודים.

על מנת לקבל אישור לסידורים  מיוחדים, נדרש הסטודנט להמציא אישורים  רפואיים עדכניים (במקרה של בעיה רפואית), לעבור אבחון אצל  פסיכולוג האוניברסיטה (במקרים של דיסלקציה וכו'), או לאשר אצל פסיכולוג האוניברסיטה אבחון ממוסד חיצוני (כגון "ניצן").

סטודנטים לקויי למידה המבקשים התאמות בבחינות, חייבים לעבור אבחון בשירות הפסיכולוגי של דקאנט הסטודנטים (בניין מיטשל, חדר 222, טל' 6408555), זאת גם אם מצויים בידם אבחונים קודמים.

ההתאמות בבחינות ניתנות על סמך חוות דעת של "השירות הפסיכולוגי", בתיאום עם ועדות ההוראה. עקב רשימת ההמתנה הארוכה מומלץ לפנות לאבחון מוקדם ככל האפשר.

עולים חדשים: עולה חדש (נמצא בארץ לא יותר משלוש שנים), זכאי לתוספת חצי שעה לזמן בחינה סופית, בכפוף לאישור מורה הקורס.

סטודנטיות לאחר לידה: סטודנטית שילדה ועקב הלידה נעדרה מהבחינות שהתקיימו בתוך שלושת השבועות מתאריך הלידה – זכאית למועד מיוחד.

סטודנטים המשרתים במילואים: (סעיף זה כפוף להגדרות הנמצאות ב"דפים הצהובים" של ידיעוני הפקולטות).

סטודנט, שעקב שירות מילואים פעיל נבצר ממנו להשתתף בבחינה (מועד א' או ב'), יהיה זכאי למועד מיוחד. במועד המיוחד יחולו כל תנאי בחינות מועד א' או ב'.

על הסטודנט לדאוג לאישורים הבאים:

1.          טופס 3021, טופס 3010, או תדפיס מחשב מטעם השלישות הראשית.

2.          סטודנט הנקרא לשירות המילואים בן יום אחד (חד יומי) בזמן הלימודים או בזמן הבחינה, ימציא        למזכירות הסטודנטים טופס 510, חתום על ידי מפקד היחידה.

 

בחנים

המורה רשאי לקיים בחנים בכל מקצועות הלימוד, ללא הודעה מוקדמת. מספרם לא יעלה על 4 בסמסטר. הבחנים יתקיימו בשעות הלימוד של אותו קורס. הבוחן מקיף חומר הנלמד במשך תקופה שאינה עולה על 3 שבועות.

 

מועד הגשת הציונים

מורה חייב להגיש ציונים סופיים למזכירות הפקולטה במועד א' תוך 3 שבועות מיום הבחינה, ובמועד ב' תוך שבועיים.

 

עיון במחברות הבחינה

בבחינות רב-ברירה (אמריקאיות) יינתן הסבר לאחר הבחינה. ההסבר יוצג במפגש עם התלמידים או יפורסם באינטרנט. במפגש תוצגנה השאלות שהופיעו בבחינה והפתרון הנכון (ללא המסיחים).

 

ייקבע מועד אחד בלבד להסבר על הבחינה או לעיון בבחינה (במבחנים פתוחים) עד שבועיים מיום פרסום הציונים על לוחות המודעות. העיון ייערך בנוכחות המורה או נציג שתמנה המחלקה, ובתיאום עם מזכירות הפקולטה.

 

מחברות הבחינה יושמדו לאחר סמסטר.

 

הגשת ערעור

תלמיד רשאי לערער על ציון שניתן לו בבחינה. בקשת ערעור על ציון יש להגיש בכתב על גבי הטופס המתאים למזכירות הפקולטה תוך 14 יום מיום פרסום הציונים. במקרים בהם ההסבר על הבחינה יתקיים לאחר פרסום הציונים, ניתן יהיה להגיש ערעורים עד שבוע מתאריך ההסבר. הציון שייקבע לאחר הבדיקה מבטל את הציון הקודם. תיתכן גם הורדה בציון.

 

 

 

 

ציון סופי בקורס

כל קורס מסתיים בהערכת המורה שתינתן באחוזים. ציון נמוך מ- 60 הוא ציון "נכשל". תלמיד שלא ניגש לבחינה בשנה בה למד את הקורס, ירשם לו הציון "נכשל". בעת מתן הציון הסופי במקצוע יתחשבו המורים בציון בחינת המעבר, בציוני הבחנים שנערכו במשך שנת הלימודים, בתרגילים ובהשתתפות במעבדה. תלמיד שהפסיד 15% משעורי המעבדה או התרגילים, לא יורשה לגשת לבחינה הסופית בקורס.

במקצועות חובה יהיה ציון בחינת המעבר לפחות 50% מהציון הסופי בקורס.

הרכב הציון בקורסי החובה המופיע בידיעון הוא הקובע, אלא אם הודיע המורה אחרת בתחילת הקורס. כל הציונים שיינתנו ע"י המורים יירשמו בגיליון הציונים.

 

תיקון ציון

 

תלמיד רשאי לתקן ציון חיובי (60 ומעלה) של מועד א' ע"י בחינה נוספת במועד ב', וזאת רק בקורסים של שנת הלימודים השוטפת, ובתנאי שיודיע על כך מראש. לא ניתן לתקן ציון חיובי או ללמוד את הקורס מחדש בשנה שלאחר מכן.

תלמיד המבקש לתקן ציון חיובי יוכל לעשות זאת דרך מערכת מידע אישי בסעיף שיפור ציון חיובי.

אין הגבלה במספר המקצועות בהם ניתן לתקן ציון. הרשות לתקן ציון ניתנת פעם אחת בכל מקצוע.

הציון הסופי הוא הציון שהשיג התלמיד בבחינה האחרונה.

 

הכרה בלימודים אקדמיים קודמים נוהל "פטורים"

 

תלמיד רשאי לבקש מועדת ההוראה לפטור אותו מהחובה ללמוד בקורסים אותם למד במוסד אקדמי מוכר. בכל מקרה, חייב כל תלמיד לפחות ב- 1/3 מתכנית הלימודים של התכנית. לפיכך, לא יינתן "פטור" ליותר מאשר 2/3 מתכנית הלימודים .

תלמיד המבקש פטור וזיכוי, יגיש טופס בקשה בצירוף אישור ציונים רשמי ופירוט תוכן הקורס (סילבוס) נשוא הפטור, למזכירות התכנית. בקשתו תועבר לדיון בוועדת ההוראה.

 

פטור על בסיס קורס הכנה או בגרות.

 

תלמידים המקבלים פטור מקורסי חובה על בסיס בגרות או קורס הכנה יהיו חייבים ללמוד קורסי בחירה באותו היקף של שעות. סטודנט יכול לבחור אם לממש את הפטור ולהשלים שעות בקורסים אחרים, או לוותר על הפטור ולהבחן בקורס מתמטיקה ו/או פיזיקה.

 

 

תקנון מעבר

 

לימודי חובה לתלמידי שנה א' ושנה ב'

1.         תלמיד חייב ללמוד ולהיבחן בכל הקורסים של השנה בה הוא לומד, אלא אם קיבל  אישור אחר מועדת ההוראה.

2.         תלמיד בשנה א' יוכל להמשיך את לימודיו בשנה ב' רק אם יסיים  את לימודי שנה א' בממוצע משוקלל של 75 ומעלה, ויעמוד בכל התנאים המפורטים בהמשך.

3.         כל הציונים (גם ציון "נכשל" שלא תוקן) נכנסים לחישוב הממוצע המשוקלל.

תלמיד שנה א' שלא עמד בתנאי המעבר לשנה ב' לא יוכל להירשם ללימודי שנה א' שנית.

4.    תלמיד שנה א' או ב' שעמד בתנאי מעבר, אך נכשל במקצוע חובה אחד, יוכל להמשיך את לימודיו בשנה הבאה, אבל יהיה חייב ללמוד שנית את המקצוע בו נכשל, כולל תרגילים ומעבדות (אלא אם שוחרר ע"י מרצה הקורס), ולעמוד בבחינה בהצלחה.

מומלץ להיבחן במקצוע שנלמד בשנה קודמת במועד א', לפני בחינות מקצועות השנה השוטפת.

 5.   תלמיד שנה ב' שנכשל בשני מקצועות חובה, יופסקו לימודיו הסדירים לשנה אחת. התלמיד יחויב ללמוד מחדש את שני המקצועות שבהם נכשל, כולל תרגילים ומעבדות, ולא יורשה להשתתף בכל קורס אחר. לימודיו הסדירים יחודשו רק לאחר שיעמוד בבחינות כנדרש  ובמועדים הרגילים.

 6.   תלמיד שנכשל בבחינה  לאחר לימוד חוזר של קורס, לא יוכל להמשיך לימודיו בתכנית.

 7.   תלמיד שנכשל ביותר משני מקצועות חובה, יופסקו לימודיו לצמיתות.

 8.   תלמידים הלומדים בתכנית לימודים חלקית/מיוחדת, תדון ועדת ההוראה בתנאי המעבר שלהם, בכל מקרה לגופו.

 9.   לימודי אנגלית כשפת עזר: (ראה הוראות כלליות)

א.       תלמיד חייב להשלים את חובותיו בשפה האנגלית או לקבל "פטור" עד סוף שנה  א'.

ב.       אישור השלמת החובות באנגלית או קבלת "פטור" הוא תנאי מעבר לשנה ב'.

ג.        תלמידים עולים חדשים, אשר שפת אמם אינה השפה האנגלית, יפנו למזכירות הפקולטה  בבקשה לדחות את מועד השלמת חובותיהם בשפה האנגלית.

 

 

 

הפסקה וחידוש לימודים

 

תלמיד שהפסיק לימודיו מרצונו יודיע על כך בכתב למזכירות התכנית. תלמיד רשאי לחדש לימודיו לאחר הפסקה שאינה עולה על שנתיים, ויחולו עליו  הדרישות הנהוגות בשנת הלימודים בה חידש לימודיו.

זכות זו ניתנת לתלמיד פעם אחת במהלך לימודיו. זכות זו אינה ניתנת לתלמיד שלימודיו הופסקו מסיבות אקדמיות או משמעתיות. תלמיד שהפסיק לימודיו לצורך שירות חובה בצה"ל, רשאי להירשם לאחר שחרורו ויחולו עליו הדרישות הנהוגות בשנת הלימודים בה חידש את לימודיו.

 

תכנית לימודים מיוחדת

 

תלמידים שקיבלו אישור מועדת ההוראה לתכנית לימודים מיוחדת, תכנית חלקית, דחיית קורסי חובה, בחירה או הארכת משך הלימודים מעבר לשלוש שנים - חייבים בייעוץ מיוחד, בבדיקת דרישות הקדם של קורסי החובה והבחירה, תנאי המעבר ותקנון שכ"ל.

 

זכאות לתואר

 

תלמיד אשר סיים את כל חובותיו לתואר, מתבקש למלא טופס טיולים (באמצעות מערכת מידע אישי לתלמיד).

יש למלא טופס טיולים ברפואה ובמדעי החיים (כל אחד בנפרד).

הבקשה תוגש רק לאחר קבלת כל הציונים, ולאחר שהתלמיד בדק שכל הציונים הוזנו כהלכה.

 

 

סיום לימודים בהצטיינות או בהצטיינות יתרה

 

תלמידים שהתחילו לימודיהם  בשנת  תשס"ו והלאה  :

זכאים לתואר "בוגר אוניברסיטה בהצטיינות"  תלמידים  אשר ציונם המשוקלל הוא 92 ומעלה.

לתואר "בוגר אוניברסיטה בהצטיינות יתרה" זכאים תלמידים אשר ציונם המשוקלל הוא 95 ומעלה.

תלמידים יוכלו לסיים את לימודיהם בהצטיינות או בהצטיינות יתרה רק בתנאי שסיימו את לימודיהם בשבעה סמסטרים לכל היותר.

 

 

            תכנית הלימודים

 

הלימודים לתואר בוגר נמשכים שלוש שנים (6 סמסטרים).

היקף הלימודים הנדרש לתואר הוא 160 ש"ס לפי הפירוט הבא:

-          קורסי חובה במדעים 28-33 ש"ס.

-          קורסי חובה במדעים ביולוגיים 80-90 ש"ס.

-          קורסים מתודולוגים וסמינריונים 10-14 ש"ס.

-          קורסי בחירה (השלמה עד 160 ש"ס) .

-          דרישות כלל אוניברסיטאיות באנגלית  לא נכלל במנין השעות לתואר.

 

התכנית מתבססת על קורסים הניתנים בפקולטה לרפואה ובפקולטה למדעי החיים. בשתי הפקולטות יש קורסים מקבילים, המכסים חומר דומה. התלמיד רשאי, באישור ועדת ההוראה של התכנית, להמיר קורס מפקולטה אחת בקורס מקביל מהפקולטה האחרת. יחד עם זאת, ועל מנת לאפשר לתלמיד לסיים את לימודיו בשלוש שנים, תאמו שתי הפקולטות את לוח שעות ההוראה שלהן, וממליצות לתלמידי התכנית רצף קורסים משולב משתי  הפקולטות. הקורסים המפורטים להלן מתואמים במערכת השעות, ומאפשרים לסטודנט להשלים את חובותיו בכל אחת משנות הלימוד.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

שנה א'- קורסי חובה

סמסטר א'

 

מס' שעות

דרך הוראה

שם הקורס

מס' הקורס

4

שו"ת

פיזיקה א'

0455.1805

6

שו"ת

מתמטיקה

0455.1804

4

ש'

מבוא לאקולוגיה¹

0455.1809

4

ש'

מבוא לעולם החי, מחסרי חוליות לחולייתנים1

0455.1569

6

שו"ת

כימיה אורגנית

 

0111.1213

6

שו"ת

כימיה כללית  ופיזיקלית 

0111.1212

2.5

שו"מ

אנטומיה

0104.1401

 

למידה מרחוק דרך האינטרנט

הכרת משאבי הספריה למדעי החיים והרפואה

0455.5555

 

¹ התלמיד יבחר אחד משני הקורסים: מבוא לאקולוגיה או מבוא לעולם החי

 

  סמסטר ב'

 

מס'

שעות

דרך הוראה

שם הקורס

מס' הקורס

5

שו"ת

סטטיסטיקה

0455.1806

4

ש'

מבוא לביולוגיה של התא

0455.1510

5

שו"ת

ביוכימיה 1

0351.2809

3.5

שו"ת +מ

מבוא לביופיזיקה ופיזיולוגיה כללית

0104.1402

3.5

שו"ת +מ

מבוא למדעי העצב

0104.1405

3

שו"ת

פיזיקה ב'

0455.1807

3

ש'

אבולוציה

0455.2536

2.5

שו"מ

אנטומיה

0104.1401

 

 

לקורסים של מדעים מדויקים (קורסים המתחילים בספרות 03)

http://www.tau.ac.il/exact_sciences/site/yedion/

 

לקורסים של מדעי הרפואה (קורסים המתחילים בספרות 01)
http://www.tau.ac.il/medicine/yedion/

 

כימיה

 

הקורס בכימיה כללית ופיזיקלית בשנה א' במסלול מדעי החיים והרפואה מחייב רקע בסיסי בכימיה כללית, ולכן תלמידים שלא למדו כימיה ברמה של 3 יח"ל לפחות לבחינות הבגרות,נדרשים להגיע לרמה זו לפני תחילת שנה"ל.

לידיעת התלמידים: השתתפות בקורס "כימיה כללית ופיזיקלית" בשנה א' ללא ידע קודם מחייב מאמץ מיוחד להבנת התכנים הנלמדים. אנו מציעים להשתתף בקורס קיץ בכימיה הניתן בפקולטות לרפואה ולמדעי החיים, או להשלים את החומר החסר באופן עצמאי.

חוסר רקע מתאים בכימיה לא יהווה עילה לאי יכולתו של התלמיד לעמוד במטלות הקורס בכימיה כללית ופיזיקלית בשנה א'.

 

 

 

 

פטורים

 

מתמטיקה

 

ניתן יהיה לקבל פטור מקורס מתמטיקה על בסיס מבחן שיתקיים לפני תחילת שנה"ל בתנאי שקיבל במבחן ציון 80 לפחות. מבחן זה יהיה גם מבחן הסיום של קורס ההכנה של הפקולטה שמתקיים בקיץ.

 

פיזיקה

 

בגרות בפיזיקה ברמת 5 יחידות בציון 80 לפחות מזכה ב'פטור' מהקורסים מפיזיקה א' ופיזיקה ב'.

קורס פיזיקה במכינה האקדמית של אוניברסיטת תל אביב במסלול מדעים מדויקים בציון 80 לפחות מזכה ב'פטור' מפיזיקה א' ופיזיקה ב'.

קורס פיזיקה במכינה האקדמית של אוניברסיטת תל אביב במסלול מדעי הטבע, בציון 85 לפחות, מזכה ב'פטור' מהקורס פיזיקה א' בלבד.

קורס הכנה בפיזיקה של הפקולטה בקיץ בציון 85 לפחות, מזכה ב'פטור' מפיזיקה א' ופיזיקה ב'.

 

תלמידים שמקבלים פטור מקורסי החובה על בסיס מבחן הפטור, בגרות, מכינה אקדמית או קורס הכנה יהיו חייבים ללמוד קורסי בחירה באותו היקף שעות, השלמה ל- 160 ש"ס לתואר.

תלמידים שקיבלו פטור ומחויבים במקום בשעות בחירה, יוכלו ללמוד עד 4 משעות אלו כקורסי העשרה מחוץ לפקולטה.

 

לימודי אנגלית כשפה זרה

כל תלמיד נדרש לסיים את לימודיו בקורס אנגלית ולהגיע לרמת "פטור" תוך שנה ממועד תחילת לימודיו .

 

קורס בטיחות במעבדה

חלה חובה על תלמיד להשתתף בקורס בטיחות במעבדה, הנלמד בפקולטה למדעי החיים. על התלמיד להשתתף בקורס לפני שנה ב' ולכל המאוחר לפני שנה ג'.

 

שנה ב'- קורסי חובה

 

סמסטר א'

מס'

שעות

דרך הוראה

שם הקורס

מס' הקורס

 3

(2)

ש' ת'(רשות)

גנטיקה כללית

0455.2526

 5

שו"מ

מבוא לביולוגיה מולקולרית- מעבדה

0455.2501

3

שו"מ

אימונולוגיה בסיסית

0104.2209

5

1

שו"ת

שו"מ

פיזיולוגיה של המערכות

בקטריולוגיה חלק א'                

0104.2508

0104.2211                 

3

ש'

נוירופיזיולוגיה

0104.2502

3

ש'

מבוא לאפידמיולוגיה ושיטות מחקר

0104.2504

0.5

ס'

נושאים נבחרים בחזית המחקר הביו-רפואי

0104.2605

 

2

שו"מ

ביולוגיה של ההתפתחות ואמבריולוגיה

0104.2506

 

                                          

סמסטר ב'

מס' שעות

דרך הוראה

שם הקורס

מס' הקורס

7

 

 

ש'

 

 

מיקרוביולוגיה כללית

 

 

0104.2503

 

 

4

ש'

מבוא לתורת המחלות- פתולוגיה כללית

0117.5618

6

ש'

הבסיס המולקולרי של המחלות

0111.2128

6

שו"ת

מבוא לפרמקולוגיה

0104.2505

0.5

ס'

נושאים נבחרים בחזית המחקר הביו-רפואי

0104.2506

4

ש'

מבוא לביולוגיה מולקולרית

0455.2549

 

קורסי מעבדה

 

כמו כן חייב התלמיד לבחור בקורס מעבדה אחד לפחות (בנוסף לקורס החובה במעבדה בביולוגיה מולקולרית) מהפקולטה למדעי החיים מבין הקורסים הבאים:

 

0455.3686         *אימונולוגיה                                  סמ' ב' (3 ש"ס)

0455.2665         ביוכימיה                                      סמ' ב' (5 ש"ס)

0455.2523         מיקרוביולוגיה                                סמ' ב' (4 ש"ס)

0455.2626         גנטיקה                                        סמ' א' (4 ש"ס)

0455.2566         *ביולוגיה מולקולרית של התא סמ' ב'  (6 ש"ס)

 

* בחציו הראשון של סמסטר ב' תתקיים המעבדה בביולוגיה מולקולרית, ובחציו השני של הסמסטר תתקיים המעבדה באימונולוגיה.

 

שנה ג'- קורסי חובה

 

מס' שעות

דרך הוראה

שם הקורס

מס' הקורס

2

ס'

מבוא לביואינפורמטיקה

0455.3066

1

ס'

נושאים נבחרים בחזית המחקר הביו- רפואי

0104.3605

2

ש'

ניתוח תוצאות ניסויים

0455.2813

 

2

 

 

 

ס'

 

סמינריון רפואה

0104.3502

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ס'

 

 

 

 

 

 

סמינריון במדעי החיים- סמסטר א'

 

או                            

 

סמינריון במדעי החיים -סמסטר ב            

0455.3000

 

 

                                

 

0455.6000

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

סמס' א'

סמס' ב'

פרוייקט ברפואה

 

או

 

 

 

פרוייקט במדעי החיים

 

0104.3503

 

 

 

 

0455.3610

                         

0455.3810

 

 

 

 

 

פרוייקט

 

במסגרת פרויקט המחקר, התלמיד ישתלב באחת ממעבדות המחקר שבשתי הפקולטות ע"פ בחירתו ולאחר תאום מראש עם ראש המעבדה.

ההיקף הרשמי של הפרויקט הוא 90 שעות, אולם מצופה מהסטודנט שיקדיש זמן כנדרש להשלמת הפרויקט. עבודת הפרויקט כוללת לימוד שיטות מחקר וביצוע ניסיונות במעבדה.

על הסטודנט להגיש סיכום עבודת פרויקט בהיקף של 3-10 עמודים שיכיל מבוא קצר והצגת השאלה המחקרית, תיאור השיטות, תוצאות הניסויים וסיכום הפרויקט. לאחר אישור עבודת הפרויקט ע"י המנחה, תועבר העבודה יחד עם הציון למזכירות התכנית. ביצוע פרויקט המחקר מזכה את התלמיד ב- 6 ש"ס במסגרת לימודי הבחירה. 

חובה להשתתף במעבדת פרויקט אחד לפחות. סטודנט המעוניין להשתתף בפרויקט נוסף, במסגרת 6 ש"ס, על חשבון לימודי הבחירה, יוכל לעשות זאת בתנאי שהפרויקט הנוסף ייעשה בפקולטה השנייה.

תלמידים מצטיינים שלהם ממוצע משוקלל של 90 ומעלה (במשך 3 סמסטרים לפחות) יורשו לעשות פרוייקט מורחב של 10 ש"ס. פרוייקט של 10 ש"ס הינו מורחב יותר מבחינת היקף השעות הנדרש וכולל עבודה עצמאית וחשיבה עצמאית של התלמיד. כלומר, עליו לתכנן הניסוי ולנתח תוצאות בעצמו.

תלמיד שמעוניין לעשות פרוייקט מורחב, חייב לקבל על כך אישור מראש מרכז התכנית. מצ"ב טופס בקשה.

מומלץ להתחיל ולהתעניין בנושא מחקר לפרויקט כבר בסוף השנה השנייה ואפשר להתחיל בעבודת הפרויקט כבר בחופשת הקיץ שבין שנה ב' לשנה ג'.

רשימת הנושאים לעבודת פרויקט במדעי החיים ניתן למצוא בידיעון הפקולטה למדעי החיים, פרק  י"ט.

רשימת נושאים לעבודת פרויקט ברפואה, ניתן למצוא באתר המדרשה לתארים מתקדמים של הפקולטה לרפואה  http://www.tau.ac.il/medicine/yedion/ .

את עבודת הפרויקט יש להגיש לכל המאוחר ביום האחרון לשנת הלימודים. יש להעביר למזכירות הסטודנטים עותק מדף כותרת העבודה לרישום ומעקב.

תלמיד שלא יגיש את עבודת הפרויקט במועד, ידווח לו ציון "נכשל" מינהלי, והוא יחויב להירשם שוב לקורס ולשלם עבורו שכ"ל.

 

סמינריון

סטודנט יגיש שתי עבודות סמינריון, האחת בפקולטה למדעי החיים והאחרת בפקולטה לרפואה. על הסטודנטים להיערך מראש לעומס הצפוי בשנת הלימודים השלישית. מומלץ להתחיל בעבודות הסמינריוניות כבר בקיץ שבין שנה ב' לג' או בראשית השנה השלישית.

סמינריון המוגש במסגרת קורס בחירה איננו פוטר מהגשת שני סמינריוני החובה.

מועדים להגשת עבודות סמינריוניות בשנת הלימודים תשס"ז:

סמסטר א': 31.5.2010

סמסטר ב': 13.9.2010

במקביל יש להעביר עותק מדף כותרת העבודה למזכירות תלמידים לרישום ומעקב.

תלמיד שלא יגיש את העבודה עד לתאריך זה ידווח לו ציון "נכשל" מנהלי והוא יחוייב בשכ"ל בהתאם לתקנון האוניברסיטאי.

הרשמה מחדש  לסמינריון בשנת הלימודים הבאה  תחייב תשלום עבור שעות אלו.

אפשר להתחיל בהכנת הסמינריונים כבר בקיץ שבין שנה ב' לשנה ג'.

 

קורסי בחירה

התלמיד ישלים את סך מכסת השעות לתואר ראשון (160 ש"ס) מתוך הקורסים הקיימים בפקולטה לרפואה ובפקולטה למדעי החיים. השלמה זו תכלול לפחות שליש מסך כל הקורסים מהפקולטה לרפואה, שליש מהפקולטה למדעי החיים, והשאר – בחירה חופשית מתוך קורסי הבחירה של שתי הפקולטות.

 

במסגרת שעות הבחירה, תלמידים יכולים להירשם ל-4 ש"ס כקורסי בחירה מפקולטות שונות כהעשרה כללית. בנוסף, תלמידים שקבלו פטור על סמך בגרות או קורס הכנה, וחייבים בהשלמה בשעות בחירה, יוכלו ללמוד 4 ש"ס משעות אלו כקורסי העשרה נוספים מחוץ לפקולטות מדעי החיים  ורפואה.

תלמיד שילמד קורסי בחירה נוספים מעבר למחויב לתואר, יוכל בסיום לימודיו לתואר, להודיע למזכירות התלמידים אילו קורסים להוציא מתכנית לימודיו ומשקלול הציון הסופי לתואר ולהעבירם למסגרת קורסים עודפים [997] ניתן לקחת קורסי בחירה כשעות עודפות רק במסגרת שלוש השנים הראשונות לתואר. הקורסים העודפים לא יוכרו בהכרח בלימודי התואר השני, אלא לאחר אישור ועדת ההוראה במדרשה.

תלמיד שנכשל בקורס בחירה, זכאי להשתתף בקורס פעם נוספת בשנה הבאה או ללמוד קורס אחר שווה ערך מבחינת מספר הש"ס.

תלמיד שלא ניגש לבחינה, ידווח לו ציון 230 [לא מלא חובותיו מנהלית].

קורס בו תלמיד נכשל או לא נבחן, יופיע בגיליון הציונים שלו. רק עם סיום לימודיו, יועבר הקורס כשעות עודפות ולא ייחשב במניין השעות לתואר ובממוצע המשוקלל של הציון הסופי לתואר.

תלמיד שילמד קורסי בחירה נוספים מעבר למחויב לתואר יהיה רשאי, עם סיום לימודיו לתואר (לאחר סיום כל החובות לתואר), להודיע למזכירות התלמידים אילו קורסים הוא מבקש להוציא מתכנית לימודיו ומשקלול הציון הסופי לתואר ולהעבירם למסגרת קורסים עודפים (997)

הקורסים העודפים אינם נחשבים אוטומטית לצורך תואר השני, אלא לאחר אישור ועדת המדרשה.

 

 

 

 

 

 

מערכת שעות  שנה א'

 

סמסטר א'

החל מ-18.10.2009

 

בניין/חדר

קב'

דרך

הוראה

שם המורה

מקצוע

שעות

יום

בניין סאקלר

אולם לולה

01

שו"ת

פרופ' י.קשמן

כימיה אורגנית

8-10

א'

בניין סאקלר  אולם לולה

01

שו"ת

ד"ר מ. גוזין

כימיה כללית ופיזיקלית

10-14

 

בניין שרמן

אולם 02

06

ת'

מר מיכאל פלג

מתמטיקה

14-16

 

בניין בריטניה

אולם 05

02

ש'

פרופ' ע. אשל

 

אקולוגיה *

16-18

 

בניין סאקלר אולם  לולה

01

ש'

פרופ' י. קשמן

כימיה אורגנית

8-10

ב'

בניין בריטניה

אולם 14

02

ש'

פרופ' ע. אשל

 

אקולוגיה *

10-12

 

בניין סאקלר

חדר927

01

שו"מ

פרופ' ד. לב

פרופ'  צ. ליפשיץ

גב' צ. פז

גב' ר. יקר

אנטומיה

12-14

 

בניין בריטניה

אולם 14

01

ש'

פרופ' א. אבלסון

פרופ' מ. עובדיה

מבוא לעולם החי –

מחסרי חוליות לחוליתניים  *

16-18

 

בניין סאקלר

אולם לולה

01

ש'

ד"ר ש. ריכטר

כימיה כללית ופיזיקלית

8-10

ג'

בניין בריטניה

אולם 05

01

ש'

מר י. הרנס

מתמטיקה

 

10-12

 

בניין שרמן

אולם 02

05

ת'

יפורסם

פיזיקה א'

12-13

 

בניין פיזיקה

אולם לב

01

ש'

פרופ' א. ליבוביץ'

פיזיקה א'

14-17

 

בניין בריטניה

אולם 14

01

ש'

פרופ' א. אבלסון

פרופ' מ. עובדיה

מבוא לעולם החי –

מחסרי חוליות לחוליתניים  *

12-14

ד'

בניין סאקלר

אולם לולה

01

ש'

פרופ' י. קשמן

כימיה אורגנית

8-10

ה'

בניין סאקלר

חדר 927

01

שו"מ

פרופ' ד. לב

פרופ'  צ. ליפשיץ

גב' צ. פז

גב' ר. יקר

**אנטומיה

10-12

 

בניין בריטניה

אולם 05

01

ש'

מר י. הרנס

מתמטיקה

12-14

 

 

*  -  התלמיד יבחר אחד משני הקורסים: מבוא לאקולוגיה או מבוא לעולם החי.

**- השיעורים באנטומיה בימי חמישי יתקיימו אחת לשבועיים החל מה- 22.10.09

 

 

 

 

סמסטר ב'  

החל מ- 21.2.2010

 

בניין+חדר

קב'

דרך

הוראה

שם המורה

מקצוע

שעות

יום

בניין בריטניה

אולם 06

11

ת'

גב' א. פרל

סטטיסטיקה

8-10

א'

יפורסם

01

ש

פרופ' ד. לב

פרופ'  צ. ליפשיץ

גב' צ. פז

גב' ר. יקר

אנטומיה

10-12

 

בניין שרמן

אולם 14

08

ש'

יפורסם

פיזיקה ב'

12-13

 

בניין בריטניה

אולם 14

01

שו"ת

ד"ר ח. לדרקמר

ד"ר מ. ארליך

פרופ' מ. הורוביץ

ד"ר ט. פופקו

ד"ר ד. פאר

ביולוגיה של התא

10-12

ב'

יפורסם

01

שו"ת+ מ'

פרופ' ר. קורנשטיין

פרופ' נ. דסקל

פרופ' מ. קוזלוב

 

מבוא לביופיזיקה/מדעי העצב

12-15

 

בניין בריטניה

אולם 05

02

ש'

גב. ס. לוי

סטטיסטיקה

16-19

 

יפורסם

01

שו"ת

+ מ'

פרופ' ר. קורנשטיין

פרופ' נ. דסקל

פרופ' מ. קוזלוב

 

מבוא לביופיזיקה/מדעי העצב

10-12

ג'

יפורסם

01

ש'

יפורסם

ביוכימיה 1

12-14

 

יפורסם

01

ת'

יפורסם

ביוכימיה 1

14-15

 

בניין גילמן

אולם 223

01

 

פרופ' א. לוטם

ד"ר ל.הדני

אבולוציה

8-11

ד'

בניין שרמן

אולם 105

03

ת'

יפורסם

ביולוגיה של התא

12-14

 

יפורסם

01

ש

פרופ' ד. לב

פרופ'  צ. ליפשיץ

גב' צ. פז

גב' ר. יקר

*אנטומיה

14-16

 

יפורסם

 

ש'

יפורסם

ביוכימיה 1

16-18

 

יפורסם

01

 

פרופ' ר. קורנשטיין

פרופ' נ. דסקל

פרופ' מ. קוזלוב

 

מבוא לביופיזיקה/מדעי העצב

9-12

ה'

בניין בריטניה

אולם 14

01

שו"ת

ד"ר ח. לדרקמר

ד"ר מ. ארליך

פרופ' מ. הורוביץ

ד"ר ט. פוסקו

ד"ר ד. פאר

ביולוגיה של התא

12-14

 

בניין פיזיקה

אולם לב

02

ש'

פרופ' ל. ויידמן

פיזיקה ב'

14-16

 

 

*- השיעורים באנטומיה בימי רביעי  יתקיימו אחת לשבועיים החל מה-24.2.10.

 

 

 

מערכת שעות  שנה ב'

 

 

סמסטר א'

החל מ- 18.10.2009

 

בניין+חדר

קב'

דרך

הוראה

שם המורה

מקצוע

שעות

יום

 

בניין ברטניה

אולם 014

01

ש'

פרופ' מ. קופיק

פרופ' ד. סגל

ד"ר ע. פרקט

ד"ר א. גופנא

גנטיקה

8-11

א'

 

אולם דולפי

01

ש'

פרופ' י. קיסרי

*אימונולוגיה בסיסית

11-13

 

 

927

01

שו"ת

פרופ' י. סרנה

פיזיולוגיה של המערכות

13-15

 

 

אולם דולפי

 

 

 

*בקטריולוגיה א'

15-17

 

 

אולם דולפי

01

ש'

פרופ' י. קיסרי

*אימונולוגיה בסיסית

8-12

ב'

 

בניין ברטניה

אולם 05

02

ש'

פרופ' א. רון

פרופ' מ. מברך

ד"ר ע. פרקט

ד"ר א. גופנא

מבוא לביולוגיה מולקולרית- מעבדה

12-14

 

 

בניין ברטניה

מעבדה 107

02

מ'

פרופ' א. רון

פרופ' מ. מברך

ד"ר ע. פרקט

ד"ר א. גופנא

מבוא לביולוגיה מולקולרית-מעבדה

14-18

 

 

בניין סאקלר

חדר 120א+ב

01

ש'

ד"ר י. גרבר

 

מבוא לאפידמיולוגיה

8-11

ד'

 

בניין סאקלר

חדר 120א+ב

01

שו"ת

פרופ' י. סרנה

פיזיולוגיה של המערכות

11-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

935

01

ש'

פרופ' ר. שלגי

ד"ר ש.סביון

אמבריולוגיה

14-16

 

 

בניין שרמן

אולם 105

10

ת'

יפורסם

גנטיקה

8-10

ה'

 

בניין סאקלר

חדר927

01

ש'

פרופ' א. רופין

נוירופיזיולוגיה

11-14

 

 

בניין ברטניה

מעבדה 110

 

מ'

פרופ' מ. מברך

פרופ' א. רון

גנטיקה-מעבדה

14-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   * -  הקורסים אימונולוגיה ובקטריולוגיה  יתקיימו בתאריכים שיפורסמו בתחילת שנה"ל.

** -  בנוסף  יתקיים  קורס חובה - "נושאים נבחרים בחזית המחקר הביו-רפואי"

        הקורס יתקיים כשלושה עד ארבעה מפגשים לסמסטר בתאריכים שיפורסמו בתחילת שנה"ל.


 

סמסטר ב'  

החל מ- 21.2.2010

 

בניין+חדר

קב'

דרך

הוראה

שם המורה

מקצוע

שעות

יום

יפורסם

01

ש'

ד"ר א. פליישר

מיקרוביולוגיה

8-11

א'

יפורסם

01

שו"ת

פרופ' י. אורון

מבוא לפרמקולוגיה

11-14

 

בניין בריטניה

אולם 06

01

מ'

ד"ר מ. וייל

ביולוגיה מולקולרית של התא- מעבדה

14-18

 

בניין בריטניה

אולם 107

01

מ'

ד"ר א. לירון

אימונולוגיה- מעבדה

14-19

 

בניין ברטניה

אולם 05

01

ש'

פרופ' ש. בר-נון

ד"ר ד. כנעני

פרופ' ל. ורדימון

פרופ' ג. קאופמן

מבוא לביולוגיה מולקולרית

10-12

ב'

יפורסם

01

ש'

פרופ' א. המל

מבוא לתורת המחלות

12-14

 

בניין ברטניה

אולם 05

01

מ'

פרופ' מ. מברך

מיקרוביולוגיה- מעבדה

14-15

 

בניין סאקלר

אולם דולפי

01

ש'

פרופ' א. גוזס

הבסיס המולקולרי

8-10

ג'

בניין סאקלר

חדר 120א+ב

01

ש'

פרופ' א. המל

מבוא לתורת המחלות

10-12

 

בניין בריטניה

אולם 107

01

מ'

יפורסם

ביולוגיה מולקולרית של התא- מעבדה

14-19

 

יפורסם

01

ש'

ד"ר א. פלשר

מיקרוביולוגיה

 

10-12

ד'

בניין סאקלר

אולם דולפי

01

ש'

פרופ' א. גוזס

הבסיס המולקולרי

12-14

 

בניין בריטניה

אולם 107

01

שו"ת

יפורסם

מיקרוביולוגיה- מעבדה

14-17

 

בניין סאקלר

אולם דולפי

01

ש'

פרופ' א. גוזס

הבסיס המולקולרי

8-10

ה'

בניין ברטניה

אולם 05

01

ש'

פרופ' ש. בר-נון

ד"ר ד. כנעני

פרופ' ל. ורדימון

פרופ' ג. קאופמן

מבוא לביולוגיה מולקולרית

10-12

 

יפורסם

01

ש'

פרופ' י. אורון

פרמקולוגיה

12-15

 

 

** -  בנוסף  יתקיים  קורס חובה - "נושאים נבחרים בחזית המחקר הביו-רפואי"

        הקורס יתקיים כשלושה עד ארבעה מפגשים לסמסטר בתאריכים שיפורסמו בתחילת שנה"ל.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מערכת שעות  שנה ג'

 

 

סמסטר א'

החל מ-18.10.09

 

בניין+חדר

קב'

דרך

הוראה

שם המורה

מקצוע

שעות

יום

בניין סאקלר

אולם 119

01

ש'

פרופ' ד. ורשנר

ניתוח תוצאות ניסויים

12-14

א'

בניין בריטניה

אולם 14

01

ס'

פרופ' ט. פופקו

ד"ר ע. הלפרין

ד"ר י.נחמן

*מבוא לביואינפורמטיקה

18-20

א'

 

 

 

 

*הקורס מבוא לביואינפורמטיקה לא יחשב כקורס חובה לתלמידי  שנה ג' בשנה"ל הנוכחית,

החל מהשנה העוקבת קורס זה יהיה כחובה.