קוצן מצוי
שם מדעי: Acomys cahirinus
תפוצה בארץ: באזורים סלעיים ברחבי הארץ.
תפוצה בעולם: מדבר סהרה, ממאוריטניה ועד מצרים, מערב עד פקיסטן וטורקיה.
מאפיינים: מכרסם בינוני שחי באזורים סלעיים. הקוצן המצוי ניזון בעיקר מפרוקי רגליים יבשתיים, אך גם מזרעים, חלזונות וחומר צמחי ירוק. הקוצן המצוי פעיל בשעות החשכה, ובדומה למיני מכרסמים אחרים, מוריד את רמת הפעילות שלו בלילות ירח מלא, כפי הנראה בכדי להימנע מטריפה. לקוצן המצוי עמידות יחסית גבוהה לארס של נחשי אפעה. לקוצנים היריון ממושך ביחס למכרסמים אחרים בגודל דומה, וגורי הקוצנים נולדים עם עיניים פקוחות ופרווה. הגורים מסוגלים ללכת מיד לאחר הלידה. לקוצן "שולחנות אכילה קבועים" שבהם מצטברים שרידי השבלולים שמהם הוא ניזון.