הפקולטה למדעי הרוח - ידיעון תשס"ז

מכלולי הלימוד

מעודכן ליום שלישי, 10 ביולי 2007

התכנית מציעה שלושה מכלולי לימוד כמפורט להלן. מהם יבחר התלמיד בשני מכלולים – אחד ראשי ואחד משני.

א. היהדות כתרבות פרשנית: את המכלול הזה מרכיבים קורסים שעניינם התרבות היהודית כאופן של פרשנות כגון ההיסטוריוגרפיה כפרשנות, תורת המוסר הפילוסופית כפרשנות של קודי התנהגות חברתיים, היחס בין האמנות לבין ה"חיים" כאופן של פרשנות ועוד.

ב. היהדות כמפגש בין תרבויות: במכלול זה מתמקדים הלימודים סביב עיצובה, התגבשותה והתפתחותה של התרבות היהודית תוך מפגשיה עם התרבויות השכנות או עם התרבויות שבתוכן שכנו קהילות יהודיות. קורסים במכלול זה מציגים קשרים בין עם ישראל לעמים אחרים ולתרבויותיהם לאורך הדורות, למן תקופת המקרא ועד קרוב לזמננו: קשרי עַם ישראל עם מצרים, אשור ובבל; היהודים והיהדות בעולם ההלניסטי; היהדות והאסלאם; אמנציפציה, אקולטורציה וסימביוזה תרבותית אצל יהודי גרמניה; לשונות יהודים כמפגש בין תרבויות ועוד.

ג. יהדות וישראליות – זהות, תרבות וחברה: מכלול זה מתמקד בעיקר במהותה של הישראליות, בהתהוותה וביחסיה עם היהדות. הלימודים במכלול זה עוסקים בזיקה שבין תרבות ישראל בת ימינו למורשת היהודית, ביחסי ישראל והתפוצות, במעמדה של האמונה הדתית והמסורת היהודית בחברה הישראלית, בסוגיית המדינה היהודית כמדינה דמוקרטית ועוד.