הפקולטה למדעי הרוח - ידיעון תשס"ז

כללי

מעודכן ליום שלישי, 10 ביולי 2007

בראיה רחבה, עוסקים הלימודים בחוג בהיסטוריה של עמי המזרח-התיכון מראשית האיסלאם ועד ימינו, תוך התמקדות בעת החדשה (מאתיים וחמישים השנים האחרונות). הקורסים המוצעים ע"י מורי החוג מכסים את העולם הערבי, תורכיה, איראן ומרכז אסיה מזוויות ראיה מגוונות, בהן היסטוריה פוליטית ודיפלומטית, היסטוריה אינטלקטואלית, חברתית, תרבותית, וכלכלית. לצד ההתמקדות בעת החדשה, מציע החוג קורסי יסוד בתולדות האיזור בימי-הביניים ובעת החדשה המוקדמת (מן המאה השביעית ועד לשמונה-עשרה). כמו-כן קיים היצע קבוע של קורסים שעניינם ההיסטוריה של אפריקה מהתקופה הקדם-קולוניאלית ועד ימינו. מטרות הלימודים בחוג הן:

  1. להקנות ידע כללי על תולדות המזה"ת ואפריקה בתקופות השונות
  2. להקנות ידע מפורט על תולדותיו ותרבותו של לפחות אחד מאזורי המזרח התיכון ואפריקה בתקופה מוגדרת
  3. להקנות ידע בסיסי בכלים הלשוניים הדרושים להשגת מטרות אלה
  4. לאפשר הכרות עם גישות מתחומים אחרים (כגון מדע המדינה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה) להבנת המזה"ת ואפריקה
  5. עבור תלמידי המסלול המחקרי למצטיינים, מוגדרת מטרה נוספת:
  6. להכיר את כליה של הדיסציפלינה ההיסטורית ולפתח יכולת להשתמש בהם לניתוח תהליכים ותמורות בארצות המזרח התיכון ואפריקה

הלימודים בחוג מאורגנים בשלוש חטיבות:חטיבת לימודי ההיסטוריה של המזה"ת בעת החדשה – ענינה של חטיבה זו הינו תולדותיו של המזה"ת בעת החדשה. לצד זאת משלבת החטיבה גם לימודים בסיסיים אודות תולדות עולם הערבים והאסלאם למן הופעת הנביא מוחמד ועד לצמיחתה של האימפריה העוסמאנית.

חטיבת לימודי ההיסטוריה של עולם הערבים והאסלאם – עניינה של חטיבה זו הוא תולדות עולם הערבים והאסלאם למן הופעת הנביא מוחמד ועד לצמיחתה של האימפריה העוסמאנית. לצד זאת משלבת החטיבה גם לימודים בסיסיים אודות המזה"ת בעת החדשה.

תלמידים הבוחרים ללמוד בחוג אינם נדרשים לבחור באחת משתי חטיבות אלו ולהיצמד למסגרת השעורים שהיא כוללת. התלמידים יכולים להשתתף בשעורים מכלל חטיבות הלימוד בחוג, בהתאם למידת העניין שלהם בתכני הלימוד של השעורים השונים .

חטיבת לימודי המזה"ת – גשר בין יבשות – חטיבה זו משלבת לימודים בסיסיים אודות המזה"ת בעת החדישה עם מערך קורסים הדנים בתולדותיה של צפון אפריקה, אפריקה שמדרום לסהרה, ומרכז אסיה. בוגרי החטיבה, שיבקשו להמשיך את לימודיהם לתואר מתקדם יידרשו לעמוד בהצלחה בשיעורי ההשלמה שייקבעו להם .

תלמידים הבוחרים ללמוד את חטיבת לימודי המזה"ת – גשר בין יבשות מחוייבים לפנות ליועצת ד"ר גליה צבר לשם קבלת אישור בכתב (בדוא"ל gsafrica@post.tau.ac.il) שכן ללימודים בחטיבה חובות ומטלות אחרות מאלו של התלמידים הלומדים בחטיבות האחרות.