מעודכן ליום ראשון 21 באוגוסט 2005

0671.4289  תזונה ברקורד הארכיאולוגי: מבט מן המעבדה
פרופ' אבי גופר, פרופ' סטיב ויינר
קורס לתלמידים מתקדמים בארכיאולוגיה, הכולל מגוון מנושאי המחקר שעובדים עליהם כיום במרכז קימל למדעי הארכיאולוגיה שבמכון וייצמן. מטרת הקורס להפגיש בין שאלות ארכיאולוגיות לשיטות דיגום בשדה ועבודת המעבדה, כך שבעתיד יוכל כל סטודנט שהשתתף בקורס להבין מהן השאלות הארכיאולוגיות שניתנות לפתרון, מה הבעייתיות הטמונה בכל שיטה, ויוכל לשכלל את שיטות העבודה בשדה ולהכיר גישות חדשות לשאלות ישנות. קבוצה מצומצמת של תלמידים תתמקד בנושא כללי של תזונה כמודל לחשיבה מדעית על בעיות ארכיאולוגיות. DNA של צמחים, ביות בעלי חיים, גללי בעלי חיים ובני אדם כמשקפים תזונה אתרית, ספיחת מוצרי מזון לכלי הקרמיקה, מסחר בין תרבויות להעברת מוצרים, טיפולוגיה ממוחשבת, הרכבי קרקע כמשקפים פעילות אתרית, זיהוי אזורי פעילות בבית ובאתר על סמך מיקרומורפולוגיה ואיזוטופים יציבים כסימן לדיאטה קדומה, יהיו בין הנושאים שייסקרו בהרחבה בקורס. הקורס ילווה בעבודת מעבדה במעבדות השונות של מכון וייצמן, שידגימו חלק מן המכשירים והשיטות שאיתם ניתן לפתור שאלות ארכיאולוגיות שונות. הקורס יקנה כלים לבניית שאלת מחקר ארכיאולוגית שפתרונה מחייב שימוש בכלים של המדעים המדויקים ומדעי הטבע.

מידע כללי:
ההשתתפות מוגבלת לתלמידי M.A. ושנה ג' ב- B.A. לארכיאולוגיה. מספר הנרשמים לא יעלה על שנים-עשרה. המעבדות יבוצעו במרוכז בשלושה ימים רצופים. משך כל מעבדה כ- 3 שעות. המעבדות יתבצעו בקבוצות בנות 6 סטודנטים מקסימום. המעבדות הן בנוסף לשיעורים הסדירים בקורס.

חובות הקורס:
הגשת דו"חות מעבדה בסיום כל מעבדה (ציון)
פרויקט זוגי במעבדה - הרצאת סיכום קבוצתית להצגת תוצאות הפרויקט
עבודת בית להצגת תוצאות הפרויקט

שיעורים:
שיעור I :
הצגת הנושא, הפרויקט והמרצים. ניסיון משותף לחשוב על ממצאי חפירה והאפשרויות הקיימות למחקר בכלים מן המדעים המדויקים. הצגת דוגמאות שונות וניתוחן. הצגת פרויקטים לעבודה במעבדה.
שיעור II :
מבוא לאיזוטופים יציבים של פחמן וחנקן והקשר לשרשרת המזון.
שעור III :
שחזור דיאטה באמצעות איזוטופים יציבים של פחמן וחנקן בעצמות.
שיעור IV :
השפעת התזונה על תוצאות תיארוך עצמות ושיניים
שיעור V :
פיטוליתים כשריד צמחי משמעותי באתרים ארכיאולוגיים
שיעור VI :
DNA עתיק ושחזור הרגלי תזונה
שיעור VII :
שרידי מזון בכלי חרס – תיאוריה, הצגת ניסוי וניתוחו
שיעור VIII :
פחם כעדות לבישול – סוגיית שימור הפחם
שיעור IX :
פירוטכנולוגיה – אנרגיה לבישול ואנרגיה לתעשייה
שיעור X :
הצגת סיכומי פרויקט המעבדה על ידי הסטודנטים

שיעור XII :
הצגת סיכומי פרויקט המעבדה על ידי הסטודנטים
שיעור XIII :
העלאת תחום חדש שטרם נידון בקבוצה (סדימנטים), בדיקת אפשרויות ניתוחו בכלים שהוצגו בקורס. חלוקת נושאי עבודות הבית בהתאם להצעות שיועלו בדיון.

מעבדות:
מעבדה 1: אפיון חומר (רותי + עילית)
חלק ראשון - מבוא ל- FTIR. זיהוי מינרלים. "צבע מן הטבע" (חידה בלשית).
חלק שני - קונכיות, עצמות, חומר אורגני ואי-אורגני

מעבדה 2: פיטוליתים
אנליזה איכותית וכמותית של פיטוליתים. ניתוח מספר דוגמאות מתל-דור: הכנת שקפים, ספירת הפיטוליתים, וחישוב כמותם ב -1 גרם סדימנט.

מעבדה 3: מעבדת DNA עתיק 1
הפקת DNA מצמח (רקמת עץ/עלים), הכנת ג'ל אגרוז ואפיון איכות ה-.DNA.

מעבדה 4: מעבדת DNA עתיק 2
הגברת מקטעי DNA ספציפיים ע"י PCR והפרדת תוצרי ה-PCR בג'ל. שימוש במאגר נתונים לאפיון רצפי DNA.

מעבדה 5: תיארוך פחמן 14
הפקת קולגן מעצם.

מעבדה 6: תיארוך פחמן 14
הפקת קולגן מעצם – המשך. הערכת איכות הקולגן.


סיכום עקרוני:

1. הקורס יתקיים בסמסטר א' בשנה"ל הקרובה.
2. לפני תחילת השנה מעבירי השיעורים ייפגשו עם פרופ' גופר לתיאום השיעור, הכנת הרקע הארכיאולוגי המתאים וקביעת חובת הקריאה המתאימה לשיעור.
3. תקבע רשימת פרויקטים להצעה למשתתפי הקורס. הפרויקט יכלול שאלה ארכיאולוגית המתאימה לפתרון בעזרת עבודת מעבדה קצרה באחת מן השיטות שיוצגו בקורס.
4. המעבדות ירוכזו ויבוצעו במשך 3 ימים במהלך הסמסטר. המעבדות יבוצעו בקבוצות של עד 5 סטודנטים כ"א. סדר המעבדות:

יום ו' יום ה' יום ד'
14C 2 IR DNA 1 9:00 – 12:00 קבוצה 1
פיטוליתים DNA 2 14C 1 13:00 – 16:00
פיטוליתים DNA 2 14C 1 9:00 – 12:00 קבוצה 2
14C 2 IR DNA 1 13:00 – 16:00



מועדי הבחינות:
מועד א' של סמסטר א' יתקיים ביום 25/01/2005 בשעה 16:00
מועד ב' של סמסטר א' יתקיים ביום 25/02/2005 בשעה 9:00