טופס מועמדות למענק מחקר לשנת תשע"ה (2015-2014)

 

 

המכון הבין-לאומי לחקר השואה נוסד בשנת 1993 מתוך כוונה להביא להרחבתו ולהעמקתו של חקר השואה. המכון עוסק בתכנון פרויקטים מחקריים ובביצועם, בארגון ימי עיון וכינוסים בין-לאומיים ובתיאום של פרויקטים משותפים בין מכוני מחקר בעולם. המכון תומך גם בחוקרים צעירים העוסקים בנושא השואה ומפרסם מחקרים אנליטיים, דברי כינוסים, תעודות ומונוגרפיות בנושא השואה.

 

מדי שנה מעניק המכון שמונה מענקי מחקר לבעלי תואר שלישי המתמקדים בנושא השואה (ובכלל זה התקופה שלפני עליית הנאציזם לשלטון והתקופה שאחרי מלחמת העולם השנייה).  מענקים אלה מעודדים את המחקר ההיסטורי ומחזקים את העניין הציבורי בהשלכות השואה על המין האנושי. שניים עד שלושה מבין מענקי המחקר מוענקים מטעם הקתדרה ע"ש הברון פרידריך קרל פון אופנהיים לחקר הגזענות, האנטישמיות והשואה, שנוסדה בידי משפחת פון אופנהיים מקלן. מקבלי המענק נבחרים בידי משפחת פון אופנהיים מתוך רשימת מועמדים שנבחרה בידי הוועדה המדעית של המכון הבין-לאומי לחקר השואה ביד ושם.

 

מענקי המחקר מאפשרים לחוקרים גישה נוחה לארכיון ולספרייה של יד ושם, הכוללים את המאגר הגדול ביותר של חומר תיעודי על השואה הקיים בעולם. הארכיון כולל יותר מ- 60 מיליון עמודי תיעוד ובכללם חומרים אישיים, תעודות של מוסדות יהודיים ולא יהודיים, תיעוד נאצי, העתקים מארכיונים במזרח אירופה, מפות, תמונות, סרטים, יומנים ומכתבים. הספרייה הכוללת 90,000 כותרים ואלפי כתבי עת בנושא השואה.

המכון מעודד את מקבלי המענק לנצל גם אוספים אחרים המצויים במוסדות שונים ברחבי המדינה כגון גנזך המדינה, הספרייה הלאומית, הארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי, הארכיון הציוני המרכזי ובית לוחמי הגטאות.

המכון מספק לעמיתי המחקר חדר, שירותי מזכירות בסיסיים (שירותי דואר ופקס), מחשב עם גישה לאינטרנט וייעוץ בגישה אל חומר ארכיוני ואחר.

המכון מזמין חוקרים להגיש מועמדות למענק מחקר בתחום השואה. מענק המחקר ניתן בדרך כלל לארבעה חודשים (סמסטר הסתיו: 1 באוקטובר 31 בינואר וסמסטר האביב: 1 במרס 30 ביוני).

 


דרישות וכישורים

                · על המועמדים להיות בעלי תואר דוקטור  (Ph.D.).

                ·  על המחקר לעסוק בנושא השואה (כולל התקופה שקדמה לה והתקופה שלאחריה).

                ·  על מקבלי המענק לשהות במשך תקופת המחקר בישראל ולהגיע ליד ושם לפחות שלוש פעמים בשבוע ולעסוק במחקר ובכתיבה על נושא מחקרם. כל היעדרות מתוכננת למטרות של כינוס, ימי עיון או חופשה, חייבת להיות בתיאום עם מנהלת המכון חודשיים לפני תחילת תשלום המענק.

                ·  כשישה חודשים לאחר סיום תקופת המענק יש להגיש למכון כתב יד מדעי המבוסס על המחקר שנערך ביד ושם. ליד ושם תהיה זכות ראשונים לפרסם מחקר זה בכל שפה. אם יחליט יד ושם שלא לנצל זכות זאת, יהיה החוקר חופשי לפרסם את עבודתו במקום אחר.

 

החומר להגשת מועמדות יכלול:

                · טופס בקשה מלא

                · קורות חיים

                · תכנית מחקר מפורטת

                ·  שני מכתבי המלצה מאנשי אקדמיה בעלי שם, אשר מכירים את עבודת המחקר של המועמד. מכתבי ההמלצה יכללו התייחסות למחקר המוצע כמו גם הערכה כללית על עבודת המועמד.

 

 

הגשת מועמדות ותאריכי יעד

יש להגיש למכון את כל החומר הדרוש להגשת מועמדות בעברית או באנגלית לא יאוחר מה- 31 בדצמבר שנה זו. יובאו לדיון רק הבקשות שיגיעו עד למועד המצויין ושיכילו את כל החומר הנדרש.

ההחלטות בדבר מתן המענקים יתפרסמו בחודש פברואר שלאחר מכן.

 

 

תכנית המחקר

תכנית המחקר (בהיקף של ארבעה-חמישה עמודים, 1,500-1,250 מילים) תכלול את הנקודות הבאות:

                · ניתוח של הבעיה המוצעת, הרקע והחשיבות שלה.

                · הנחות היסוד והרעיונות המוצעים למחקר.

                · התייחסות לחידושי המחקר המוצע ביחס למחקר הקיים על הנושא.

                · המתודולוגיה והגישה המחקרית המוצעת.

                · החומר התיעודי שאותו מבקש החוקר לבדוק בזמן שהותו ביד ושם.

                · הערכת זמן לסיום המחקר.

 

מען למשלוח הבקשה ומכתבי ההמלצה:

אליוט נידם, המכון הבין-לאומי לחקר השואה, יד ושם, ת"ד 3477, ירושלים 91034

טל: 6443480 - 02

דואר אלקטרוני: eliot.nidam@yadvashem.org.il